Повече от половината жени в САЩ, които са получили матка

...
Повече от половината жени в САЩ, които са получили матка
Коментари Харесай

САЩ: 58% от жените с трансплантирана матка са износили успешна бременност

Повече от половината дами в Съединени американски щати, които са получили матка посредством трансплантация, са износили сполучлива бременност, демонстрира ново изследване, резултатите от което са оповестени в списание JAMA Surgery.

Между 2016 година и 2021 година 33 дами са получили трансплантации на матка в Съединени американски щати и до момента 19 от тях, или 58%, са родили общо 21 бебета, показват откривателите.

„ Трансплантацията на матка към този момент би трябвало да се смята за клинична действителност в Съединени американски щати “, безапелационни са те.

Всички дами са имали така наречен „ безусловно неплодородие с маточен фактор “, което значи, че или са родени без матка, или е трябвало тя да бъде отстранена.

Повече от един милион дами в Съединени американски щати евентуално биха могли да се възползват от трансплантация на матка, разяснява ръководителят на проучването доктор Лиза Йохансон от Медицинския център на Университета Бейлър в Далас.

При 74% от реципиентите матката към момента действа една година след трансплантацията. В тази група 83% са имали живородени деца, сочат обстоятелствата.

Всички бебета са родени посредством Цезарово сечение, приблизително 14 месеца след трансплантацията. Повече от половината са родени след 36 гестационна седмица. След като реципиентът роди, трансплантираната матка се отстранява, с цел да се избегне нуждата от приложимост през целия живот на имуносупресивни медикаменти. Операциите в Съединени американски щати, осъществени в Медицинския център на Университета Бейлър, Клиниката в Кливланд и Болницата на университета в Пенсилвания, са част от над 100-те трансплантации на матка, осъществени до момента по света.

Цената може да бъде спънка за някои дами, предизвестяват учените.

„ Трансплантацията на матка е де факто лекуване на неплодородие и някои застрахователни компании може да откажат да го покрият “, изрази мнение съавторът доктор Джулиано Теста от Университета Бейлър, представен от Ройтерс.

„ Застрахователното покритие за трансплантация на матка е част от по-голяма полемика, включваща покритие за грижи за неплодородие като цяло “, означи доктор Йохансон.

При две трети от трансплантациите в Съединени американски щати матката идва от жив донор, почти една на всеки четири от тези дами е имала затруднение от интервенцията.

„ Намаляването на риска за живите донори също би трябвало да бъде цел, изключително когато броят на органите от умряли донори не е съответен “, разясняват други двама учени - доктор Рейчъл Форбс и Сет Карп от Университета Вандербилт в Нешвил.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР