Повече от половината членове на Националния съвет на БСП се

...
Повече от половината членове на Националния съвет на БСП се
Коментари Харесай

Те са на всеки километър

Повече от половината членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия се оказват с нови държавни служби. Назначенията варират от министерски съветници до чиновници в горските стопанства. Така Нинова си подсигурява преданост и партийно дългоденствие.
Етимологията на думата корупция произлиза от латинското corrumpo, което ще рече развращавам, покварям. В британския пък за " покварям " и " подкупвам " към момента се употребява един и същи глагол.

Извън тесния смисъл на рушвет, корупцията значи корист с социална работа за персонално облагодетелстване.

Че в България администрацията се цялостни точно с правилни партийни фрагменти не е оригиналност. Утъпканата пътека за обединение на партиен и държавен уред стартира в годините преди 89-та. Веднага след 10 ноември това се приема за един от сериозните проблеми. Разделянето на партията от страната тогава е една от изключително значимите задания. В последните месеци Българска социалистическа партия затваря този исторически кръг.
Реклама
Още с идването си на власт през 2009 Бойко Борисов стартира ударна замяна на администрацията, което след това докара до цялостното ѝ преодоляване. От ГЕРБ водят началото си и " калинките " - нарицателно за скоростно издигнали се в държавната работа партийни фрагменти без нужната подготовка. Първообразът е някогашната изпълнителна директорка на Държавен фонд " Земеделие " Калина Илиева.

В ролята си на съпротива Българска социалистическа партия не без съображение твърдеше, че Борисов е " партизирал администрацията ", а " всеки гербер е абониран за държавен пост ".
С влизането си в ръководството социалистите умело се заеха с подмяната на партийните фрагменти на ГЕРБ със свои лични.
Съществено усещане прави, че процесът стартира последователно: при започване на съдружното държавно управление на Промяната на комфортни кресла бяха настанени най-близките до Корнелия Нинова партийци - членовете на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство). Шест месеца по-късно, след свалянето на кабинета, огромната част от необятното партийно управление на Българска социалистическа партия - Националния съвет, се оказва назначено на разнообразни позиции.
Бюро по труда Българска социалистическа партия
Грубата сметка сочи, че повече от половината от Националния съвет на партията са на практика трудоустроени. Постовете, които са получили околните до Нинова са разнообразни. Започват от най-високите равнища на ръководство - министерски и депутатски места. Минават, напълно предстоящо, през междинния ешелон на властта - съветници в министерства и държавни комисии, и завършват с екзотични позиции като локални шефове на напоителни системи, районни началници в Държавен фонд " Земеделие ", чиновници в горски стопанства и други.
Реклама
Не липсват и назначения на основни позиции - в патентното ведомство и бордове на държавни компании.

Така да вземем за пример членът на Националния съвет Богдан Кирилов към този момент. Кирилов е на 26 години и преди време стана прочут с това, че е най-младият общинар в регионалния град.

Символичен случай е и различен член на Националния съвет -, която като се изключи че е част от необятното партийно управление, оглавява и Българска социалистическа партия в Стара Загора. От февруари тази година Динева застава отпред и на Напоителни системи - клон " Горна Тунджа ". В Съвета на шефовете на Напоителни системи пък е вписан Минчо Казанджиев - някогашен кмет на Ловеч и сегашен доближен на Корнелия Нинова в Националния съвет на социалистите.

Друг член на Националния съвет на Българска социалистическа партия -, пък е назначена за шеф на Бюрото по труда в Смолян.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Крипто 2 Първа точка 3 Коментари и разбори Реклама
Емблематично стана назначението на Смиляна Нитова за изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК).

В началото на февруари тази година Корнелия Нинова в качеството си на вицепремиер и министър на стопанската система промени борда на ДКК. В новата администрация с изключение на Нитова, която е част от Националния съвет на Българска социалистическа партия, влязоха още партийни фрагменти - Михаил Кумчев (второ потомство соц деятел - татко му Тодор Кумчев беше дълги години народен представител от БСП) и Таня Найденова-Митова, която беше общински консултант в София, определена от левицата. Впоследствие Митова влезе в Националния съвет на Българска социалистическа партия. В началото на месец юни пък тя напусна ДКК и оглави Патентното ведомство.
Толкова доста съветници
Сред членския състав на Националния съвет прави усещане и друга наклонност: близки до Нинова някогашни депутати, които не съумяха да влязат в 47-то Народно заседание поради неприятния резултат на Българска социалистическа партия, са назначени като съветници в политическите кабинети на министрите от левицата. И тъй като тези места са въпреки всичко стеснен брой, когато се запълнят, идва ред на назначенията на постове като парламентари сектерати, заместник-областни шефове и други

Така да вземем за пример някогашният народен представител Тодор Байчев към този момент е парламентарен секретар на Министерството на земеделието. Стоян Мирчев пък е началник на кабинета на обществения министър.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Друг член на Националния съвет - Георги Ангелов, е консултант в Министерството на труда и обществената политика, ексдепутатът Атанас Костадинов - в министерството на околната среда, Кольо Милев - в Министерството на защитата, Деян Дечев - в Министерство на земеделието и храните, Камен Тодоров - в Министерството на образованието.
" Управленският потенциал е в органите "
На въпрос за какво цялото партийно управление на " Позитано " 20 се оказва назначено на всевъзможни позиции в централната власт и локалните ѝ подразделения, шефът на парламентарната група на Българска социалистическа партия (който също е част от Националния съвет) Георги Свиленски отговори, че не вижда нищо смущаващо.

" Държавата се ръководи от държавно управление, в държавното управление има партии, те подсигуряват упражняването на властта ", продължи Свиленски. Според него е обикновено " най-хубавите управнически фрагменти на една групировка да са съсредоточени в националните ѝ органи на самоуправление ". " Така е и с Националния съвет на Българска социалистическа партия - имаме положителни фрагменти, експерти, по тази причина ръководят партията, по тази причина се назначават и на разнообразни позиции ", добавя националният представител.

Вътрешната съпротива на Корнелия Нинова обаче въобще не споделя тази позиция. Според разнообразни нейни представители лидерката на Българска социалистическа партия си обезпечава партийно дългоденствие с другите назначения.
Партийно дългоденствие
" Българска социалистическа партия не назначава експерти на позиции, Българска социалистическа партия употребява държавното ръководство, с цел да укрепва позициите на Корнелия Нинова в самата партия ", считат съперниците на председателката.

Според тях единствено бърз обзор на хората в Националния съвет дава доста подробна визия за метода на приложимост на властта. И настина - макар че уставът на социалистите не изисква депутатите на партията да са в управителните ѝ органи, цялата парламентарна група е в Националния съвет.

Голяма част от членовете на Националния съвет, които не съумяха да влязат в този парламент, а са близки до Нинова, се оказаха съветници на министрите, излъчени от Българска социалистическа партия. Членовете на необятното партийно управление, които са от по-малки обитаеми места, пък са назначени на разнообразни позиции в районните подразделения на всевъзможни ведомства.

Тези членове на управлението на Българска социалистическа партия, за които не е имало места в държавната администрация, а Нинова желае да " държи на повикване " и да си си служи с гласовете им в управителните органи на партията, пък имат места в централата на левицата. Така да вземем за пример Евгений Белий е чиновник на " Позитано " 20, а Васил Стоянов (друг член на Националния съвет) е чиновник в пресцентъра на Българска социалистическа партия.

Има и други екзотични случаи - в Националния съвет на социалистите място намира бащата на евродепутатката Цветелина Пенкова.

" Разбира се, че когато тези хора или децата им зависят от Нинова, ще прокарват концепциите на Нинова - кое не е ясно ", питат от опозицията в левицата. И означават, че няма по какъв начин да се пробие " желязното болшинство на лидерката " в органите на партията.

Огледално на необятното управление, с цел да се подсигурява преданост от разнообразни организации, Българска социалистическа партия по места назначава свои фрагменти от първите организации на ниски позиции в локалната администрация.
Ефектът на доминото
Така да вземем за пример всеобщите назначения на разнообразни социалисти в горските стопанства станаха причина за спор в съдружния сътрудник на Българска социалистическа партия - " Продължаваме промяната ".

При съставянето на кабинета концепцията на Политическа партия беше ръководството на горите да се отдели от земеделското министерство в независима организация. Двигател беше депутатът от Политическа партия Александър Дунчев. Контролираното от Българска социалистическа партия земеделско министерство обаче по този начин и не " пусна " горските. Нещо повече стартира да назначава свои фрагменти по места. Дунчев сложи въпроса пред премиера Кирил Петков, само че организацията по горите по този начин и не беше основана в името на положителните съдружни връзки сред Политическа партия и Българска социалистическа партия.

Това докара до забавен процес. Например в управителния съвет на

След неприятния резултат на Българска социалистическа партия на парламентарните избори през април предходната година ръководената тогава от него локална организация дружно с още няколко от района изиска оставката на водача Корнелия Нинова. В Българска социалистическа партия се счита, че върху част от локалните структури в благоевградския район въздействие има някогашният върховен функционер Кирил Добрев, който беше изключен от партията в края на предходната година.

След назначенията благоевградският район се успокои и спря да желае оставката на Нинова.

В същото дружество през декември предходната година за зам.-директор е назначен и още един изтъкнат деятел на Българска социалистическа партия - Альоша Даков. Той е потомствен и социалист, и лесовъд - татко му е партизанин преди 1944 година, член на Централен комитет на Българска комунистическа партия и министър на горите. Синът беше народен представител от Българска социалистическа партия, а сега е и консултант от социалистическата партия в Столичния общински съвет. Неговата брачна половинка - Маргарита Дакова, пък стана основен секретар на земеделското министерство.

Според данни на вътрешната съпротива назначенията на свързани с Българска социалистическа партия фрагменти на всевъзможни управнически държавни и общински длъжности, са над 400. В множеството случаи те попадат на въпросните позиции единствено по силата на партийното си участие. Заради това събитие даже и да не носят името Калина Илиева, носят същите характерности като " калинките " на ГЕРБ.

Което видяно по-генерално значи, че за Българска социалистическа партия " смяната " (станала знак и на управлението) значи подмяна на партийните фрагменти на Борисов с техни лични.
Свързани публикации Българска социалистическа партия в Пловдив разгласи самостоятелност от централата на Корнелия Нинова 13 юли 2022, 09:25 Корените на властта 25 февруари 2022, 06:44 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР