Повече от половината българи предпочитат да подават документите си на

...
Повече от половината българи предпочитат да подават документите си на
Коментари Харесай

Между гишетата и дигитализацията: Повече от половината българи подават документи на място

Повече от половината българи избират да подават документите си на гише, а останалите го вършат електронно - това демонстрира изследване, огласено от пресслужбата на Министерския съвет. 

Най-масово употребяваните от жителите и компаниите административни услуги са на общинските администрации, Министерство на вътрешните работи, Националната организация за приходите и Осигурителния институт, съгласно данните. 

Най-честите консуматори на административни услуги са хората сред 44 и 55 години. Повече са дамите, в сравнение с мъжете, сочи още проучването.

След като цялостен час Невена чака на гише, се оказва, че с цел да си свърши работа, би трябвало да отиде на друго гише. Там още веднъж чака близо двайсет минути.

„ Всеки път пристигам тук, за жалост, и се надявам това да се промени. Надявам се електронната помощ за нас, жителите, да бъде на по-високо равнище. Въпреки че тук работят много положителни експерти, само че това ще ни спести много време и старания “, изясни Невена.

В 89% от тях има вътрешна тоалетна

Киберекспертът Любомир Тулев споделя, че макар големия брой от електронни услуги, който страната предлага, немалка част от тях изискват жителите въпреки всичко физически да посетят дадената институция.

„ Един обикновен образец при промяна на работа - работодателите изискват постоянно удостоверение за съдимост. Макар да бъде електронно, с цел да подадеш такова заявление, би трябвало да имаш спомагателен удостоверителен механизъм – било то дипломиран електронен автограф, или ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт, което се постанова физически да посетиш тези институции “, уточни Тулев.

Статистиката регистрира растеж в междинната работна заплата за последното тримесечие

Все отново от 2017 година насам се регистрира растеж при потреблението на електронните услуги.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР