Повече от половината българи (55%) не вярват, че полицията и

...
Повече от половината българи (55%) не вярват, че полицията и
Коментари Харесай

Алкохолът и наркотиците и мизерията тласкат домашното насилие

Повече от половината българи (55%) не имат вяра, че полицията и правосъдната система в България могат да се оправят с домашното принуждение. Този дял се препокрива с каузи на хората, които се дефинират като неинформирани във връзка с правните ограничения, които може да се подхващат при случаи на домашно принуждение. Това демонстрират данни от последното проучване на " Тренд ".

Изследването е направено по поръчка на " 24 часа " и е отдадено на домашното принуждение. Изследването е осъществено в интервала сред 17 и 24 януари 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1016 души на възраст 18+.

Малко над две трети от българите (67%) смятат, че са нужни законодателни промени, с които да се усили наказването при случаи на домашно принуждение.

В същото време обстоятелствата сочат, че злоупотребата с алкохол и опиати (81%), психически проблеми (64%) и финансови затруднения/зависимост (60%) са главните фактори, водещи до домашно принуждение. 

Според проучването 40% от българите имат познати, жертви на домашно принуждение. 18% от сънародниците ни настояват, че има случаи, в които домашното принуждение е справедливо. Според 13% удрянето на пестник не съставлява домашно принуждение.

82% от участниците считат, че то е сериозен проблем за българското общество. Над две трети (69%) са на мнение, че има форми на експанзия в фамилията, които се одобряват за естествени в обществото ни.

Един от 10 души в България счита, че има форми на домашно принуждение, които могат да бъдат оправдани. Близо половината от българите (48%) настояват, че проблемите в семейните връзки би трябвало да се позволяват единствено в фамилията. Наблюдава се разлика в мнението на мъжете и дамите - при мъжете превес има поддръжката за изказванието, до момента в който по-голям дял от дамите показват противоречие.

Регистрират се форми на експанзия, които остават подценени за част от обществото. 20% от интервюираните са на мнение, че деянията на ревнивост са симптом на обич. Според 15% е обикновено да проверяваш телефона/чатовете и позвъняванията на колегата си. С това са съгласни по-често мъжете, в сравнение с дамите, както и ниско образованите.

Една четвърт (25%) дефинират като недопустимо поддържането на другарски връзки с противоположния пол, когато си привързан. Тези консервативни настройки са по-характерни за мъжете, хората над 60 година, ниско образованите и жителите на дребните градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заканите не са форма на домашно принуждение.

Близо една пета (18%) считат, че има случаи, в които домашното принуждение е справедливо, а 11% - че жертвите на домашно принуждение сами са си отговорни.

Според една четвърт (25%) контролът върху метода на обличане не е форма на домашно принуждение.

13% настояват, че заканите, обществената изолация/ограничаването на контактите, в това число и удрянето на пестник, не се включват към графата " домашно принуждение ".

Сексуалният контакт без предпочитание на колегата в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно принуждение. Въпреки това, 7% от обществото не го приема като такова.

4 от 10 души признават, че се е случвало на техен близък/близка или познат/позната да бъде обект на домашно принуждение. Това споделят близо половината (48%) от дамите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР