Повече от половината (57,5%) от анкетираните руски лекари заявяват, че

...
Повече от половината (57,5%) от анкетираните руски лекари заявяват, че
Коментари Харесай

Мизерия в руския Мордор: Повече от половината лекари в РФ признават, че нямат достатъчно пари за храна

Повече от половината (57,5%) от интервюираните съветски лекари декларират, че заплатата не им стига, с цел да заплащат сметките за съществени си потребности: храна, жилище и лекуване. Това оповестява RTVI с позоваване на изследване на лекарите от общността на Руската федерация.
 
Според изследването към една трета от лекарите в Русия работят за 20-40 хиляди рубли, друга една трета - за 40-60 хиляди рубли. Най-ниските заплати най-често се регистрират от интернисти, педиатри, акушер-гинеколози. В същото време по-голямата част (78,9%) от лекарите работят за две или повече работни места.
 
Според Росстат междинната заплата на съветски доктор през първата половина на 2023 година възлиза на 105,5 хиляди рубли. Данните от изследването обаче демонстрират, че единствено една четвърт от лекарите получават повече от 100 хиляди рубли, като се вземат поради всички работни места и отговорности на ненапълно работно време. Една трета от лекарите считат, че 100-150 хиляди рубли са обективна заплата за доктор, а единствено 3,5% от интервюираните получават такава сума на едно място на работа.
 
Заплати от 100-150 хиляди рубли най-често се получават от анестезиолози и психиатри от Москва, Санкт Петербург и Свердловска област. А най-високите заплати - 150-200 хиляди рубли, съгласно изследването, са измежду лекарите в Москва, Мурманска област, Камчатка, Хакасия и територията Алтай.
 
Миналата година Общоруският национален фронт (ОНФ) откри, че заплатите на 75% от лекарите в Русия не са достигнали равнището, дадено от Владимир Путин в " майските укази " от 2012 година Организацията е интервюирала 25 000 здравни служащи.
 
Според указите на Путин до 2018 година медицинският личен състав на ниско и приблизително равнище е трябвало да получава най-малко колкото междинната заплата в района, а лекарите - два пъти над това равнище. Три четвърти от интервюираните обаче декларират, че приходите им не дават отговор на тези критерии.
 
В същото време в Русия към момента има дефицит на медицински служащи: макар обстоятелството, че към 50 000-55 000 експерти приключват годишно единствено по специалността медицина в Русия, отливът на хора от държавната система на опазване на здравето надвишава притока. Експертите отдават това на ниските заплати.
 
В резултат на това през 2024 година съветските държавни лечебни заведения започнаха да притеглят лекари от Африка, с цел да се оправят с изострен дефицит на експерти.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР