Повече от половин век продължават археологическите проучвания в античния град

...
Повече от половин век продължават археологическите проучвания в античния град
Коментари Харесай

Археологически проучвания в античния град Никополис ад Иструм повече от половин век

Повече от половин век не престават археологическите изследвания в античния град Никополис пъкъл Иструм край великотърновското село Никюп. Тази година изследванията са съсредоточени отвън крепостните стени на археологическия резерват, датиращ от преди 20 века.

Д-р Никола Тонков от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките и великотърновският археолог Калин Чакъров ще създадат геофизично проучване.

Никополис пъкъл Иструм е учреден от римския император Марк Улпий Траян в чест на успеха му над даките през 106-а година. Стратегическото му значение се дефинира от събитието, че на мястото, където е ситуиран, се пресичат два от значимите пътища в Долна Мизия. В градската му територия са ситуирани селища, вили, борси. Градът е проведен по сходство на градовете в Мала Азия като Ефес и Никея. Първоначално градът не е имал крепостни стени. Такива са построени след опустошителното нахлуване на костобоките през 172 година Крепостните стени са се извисявали на височина 8 м, а кулите са достигали до 12 м. На всяка от крепостните стени е имало защитни врати. Главната врата на града е ситуирана от запад, в посока към Рим и се наричала " врата романа ". Днес античният град Никополис Ад Иструм е в покрайнините на село Никюп.

За трета година младият археолог от Великотърновския исторически музей Калин Чакъров ще изследва с Никола Тонков от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките какво крият историческите пластове на Никополис пъкъл Иструм отвън крепостните стени. Това не са разкопки, а геофизично изследване, описа за „ Закуска на тревата " Калин Чакъров:

„ Вид археологическо изследване, посредством което със сканиране с избрана инсталация се засича какви структури се намират подземен. Доста по-бързи резултати дава на много по-голяма повърхност. В следствие, в тези региони, където бъде записано нещо, могат да послужат за разнообразни научни цели, в това число и за продължаваме посредством археологически разкопки„.

Чрез геофизичните изследвания годишно се изследват сред 80 и 100 декара край Никополис пъкъл Иструм. Става постепенно, следва се избрана методика с апаратурата като се засичат магнитните полета на структурите подземен, разясни археологът Калин Чакъров:

„ Всяка една конструкция, всеки един камък, всяка тухла излъчват своето магнитно поле. Когато с тези уреди се мине по повърхността, на която тези неща не се виждат, тези уреди регистрират магнитното поле. В следствие, когато се обработят резултатите, демонстрират местата с по-големи концентрации на магнитно поле и по този начин се обрисуват здания, улици, водопроводи ".

На тера инкогнита ще работи за трета година в римския град археологът от Великотърновския исторически музей Калин Чакъров, изследвайки днешните ливади, които са отвън крепостните стени на Никополис пъкъл Иструм, само че преди епохи са били основна част от античния град.

„ Укрепената територия на Никополис пъкъл Иструм е към 270 декара, само че отвън крепостните стени има още доста структури - водопроводи, улици, некрополи, които също са забавни и също са част от историята. За датировка какво има отвън крепостните стени е мъчно да допускаме, тъй като единствено засичаме структури. Предполагаме, че има улици, които излизат от тази укрепена повърхност. Успяхме да засечен един от водопроводите, за който е известно, че съществува, само че не се знаеше тъкмо къде минава неговото трасе, засякохме елементи от този тръбопровод. Също и други здания, които на този стадий не можем да установим тяхното предопределение, бяха регистрирани - много забавни структури, неща, които досега не се знаеше, че съществуват, ние успяхме да ги нареждаме тъкмо в пространството и да получим информация за тях ", разясни Калин Чакъров.

Античният град Никополис пъкъл Иструм е плодороден и необхватен за археолозите, разяснява още Калин Чакъров:

„ През 2022 година станаха 50 археологически сезона, които са се провели в Никополис пъкъл Иструм. Първите разкопки са били през 1899 година Тази година да е живот и здраве ще бъде 51-ият археологически сезон. Градът има безкрайни вероятности за археологията - и за разкопки, и за геофизически изследвания. Като цяло е плодороден терен за археологията ".

Тазгодишните изследвания отвън крепостните стени на Никополис пъкъл Иструм са финансирани с над 18 хиляди лв. от Министерството на културата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР