Повече от милион афганистански деца под 5-годишна възраст са застрашени

...
Повече от милион афганистански деца под 5-годишна възраст са застрашени
Коментари Харесай

Над 1 млн. деца в Афганистан са застрашени от глад

Повече от милион афганистански деца под 5-годишна възраст са застрашени от апетит през тази година. Това е съвсем двойно повече, в сравнение с е било през 2018 година За това предизвестиха от Организацията на обединените народи (ООН), представени от Fox News.

Въпреки че организацията съумя да помогне против настъпването на глада след завладяването на страната от талибаните през 2021 година, съгласно известията, изискванията се утежняват.

Сега организациите на Организация на обединените нации дават хранителна помощ на 38% от популацията и близо 23 милиона души там са изправени пред остра продоволствена неустановеност.

Около 65% от афганистанците са деца и младежи.



Бедността и растящите цени, възходящи от войната в Украйна, също са част от тази действителност, съгласно отчет за оценка на Организация на обединените нации, оповестен през май.

Най-малко 13,6 милиона деца под пет години страдат от тежко безсилие в международен мащаб. Това съставлява 1 на всеки 5 смъртни случая измежду тази възрастова група в международен мащаб.

" Дори преди войната в Украйна да сложи напрежение върху продоволствената сигурност в международен мащаб, споровете, климатичните разтърсвания и COVID-19 към този момент водеха до безпорядък способността на фамилиите да хранят децата си ", Катрин Ръсел, изпълнителен шеф на Международния детски фонд за незабавни случаи на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ).

Броят на децата под 5 години, признати в здравни заведения с тежко остро недохранване, непрестанно нараства.

В интернационален проект, минимум 2 от 3 тежко изхабени деца към този момент нямат достъп до най - ефикасното лекуване за амортизиране, подготвена за приложимост лечебна храна (RUTF). Очаква се цената на това лекуване да се увеличи с до 16% през идващите шест месеца заради внезапното повишаване на цената на съставките.

Продължителната суша е главният мотор на продоволствената неустановеност заради изменението на климата и неналичието на достъп до чиста вода и медицински грижи.

Докато броят на хората, изправени пред продоволствена неустановеност, спадна от 22,8 милиона предходната година на 19,7 милиона през май, IPC - партньорство сред Организация на обединените нации и други организации, които правят оценка продоволствената сигурност - означи, че дребните понижения " надалеч не демонстрират позитивна наклонност ".

Тревожно е, че помощта се предвижда внезапно да намалее през идващите години.

IPC съобщи, че делът на тези, които получават хранителна помощ, може да спадне до едвам 8% през идващите шест месеца, защото единствено 601 милиона $ от нужните 4,4 милиарда $ са получени от международната общественост.

Обещани са малко над 2 милиарда $.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР