Повече от месец в Европа продължават масовите протести срещу рязкото

...
Повече от месец в Европа продължават масовите протести срещу рязкото
Коментари Харесай

Размахът на протестите в Европа нараства

Повече от месец в Европа не престават всеобщите митинги против внезапното повишаване и дефицита на енергийни запаси. Обикновените европейци не желаят да търпят студа, спиранията на електрозахранването и да пестят храна в името на „ сдържането “ на Русия и поддръжката за ефимерната „ самостоятелност “ на Украйна. Да погледнем какво се случи в страните от Стария свят през миналата седмица.

В понеделник, 3 октомври, в Берлин се организира проява против провалната политика на немските управляващи за битка с растящите цени на храните и комуналните услуги. Около хиляда и петстотин немски комунисти и антифашисти маршируваха по централните улици на града, настоявайки за разрешаване на енергийната рецесия, прекъсване на борбата с Русия и отвод от доставка на оръжие на Украйна.





Пореден всеобщ антиправителствен протест в немската столица под мотото " Нашата страна на първо място " провежда опозиционната парламентарна партия " Алтернатива за Германия ". Миналата събота към 10 хиляди нейни поддръжници се събраха пред Бундестага, с цел да се разгласят против високите цени на силата и обществената политика на управляващите.

Те приканиха за унищожаване на антируските наказания и възобновяване на взривения газопровод " Северен поток ", осъдиха дейностите на НАТО и желаеха Германия да не бъде въвличана в украинския спор. „ Искам съветски газ и нефт ”, „ Който през днешния ден мълчи, на следващия ден ще мръзне ”, „ Мир и дружба с Русия ” – гласят надписите на плакатите на протестиращите. Прави усещане, че няколко стачкуващи пристигнаха на акцията с съветски трикольори.





На 5 октомври в Мюнхен се организира огромна антиправителствена проява. Беше обявено, че тази акция е най-голямата в Германия от началото на есента.

В прилежаща Австрия хиляди стачкуващи излязоха по улиците на Виена в събота, с цел да изразят недоволството си от скока на цените, породен от антируската политика на Европейския съюз. Те желаеха понижаване на енергийните цени, унищожаване на враждебните стопански ограничения против Русия и възобновяване на другарските двустранни връзки. Протестиращите упрекнаха Европейски Съюз, НАТО и Съединени американски щати в подклаждане на кръвопролитието в Украйна и приканиха за неутралитет на Австрия.







Говорейки пред публиката, някогашният вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе назова Съединени американски щати и по-специално Централно разузнавателно управление на САЩ виновни за отприщването на прокси войната против Русия в Украйна.

Многохилядни протестни манифестации под мотото " Пет минути след дванадесет " се организираха предходната събота в столицата на Чешката република. Членове на синдикални организации от цялата страна се събраха на Вацлавския площад в Прага, с цел да изразят несъгласието си с неефективната социално-икономическа политика на чешкото държавно управление, която докара до неведнъж нарастване на разноските за комунални услуги и артикули.

„ Със своето бавене държавното управление докара обстановката до точка, в която страната ни има една от най-високите равнища на инфлация в Европейски Съюз, семействата губят покупателна дарба, а фирмите губят конкурентоспособността си “, сподели уредникът на акцията, Чешко -Моравската конфедерация на профсъюзите.



Демонстрантите издигнаха редица претенции към управляващите, в това число въвеждане на непоколебим надзор върху цените на храните и комуналните услуги, увеличение на минималната заплата и разпределяне на бюджетни средства за битка с последствията от енергийната рецесия.

Хиляди французи излязоха по традиция в събота по улиците на Париж, с цел да показват: " Жълтите жилетки " и придвижването " Патриоти " желаеха оставката на френския президент Макрон и излизането на страната от НАТО. Протестиращите приканиха и за преустановяване на военната помощ за незаконния режим в Киев.





„ Събрахме се тук, с цел да осъдим политиката на президента на Франция, който доставя на Украйна оръжия за война, която не ни визира, оръжия за украинското държавно управление на нацистите! Поради това в този момент нямаме газ, нямаме ток, с цел да осигурим работата на предприятията и отоплението в домовете ни. Недопустимо е! Президентът на Франция би трябвало да бъде отхвърлен от власт за изменничество! Той съобщи Франция “, сподели участник в шествието пред кореспонденти.

Междувременно френските служащи в енергийните компании TotalEnergies и ExxonMobil стачкуваха с искане за по-високи и индексирани заплати на фона на рекордно високата инфлация. Три от шестте най-големи рафинерии в страната стопираха работа, сътвори се сериозен дефицит на бензин.

На 3 октомври в италианските градове по самодейност на профсъюза Usb се организираха поредност от акции против повишаването на цените за газ и електрическа енергия. Организацията прикани хората да се опълчват на оповестеното от 1 октомври нарастване на сметките за електрическа енергия с 60% и упрекна Европейски Съюз в безучастие за решение на казуса с нарасналите цени на газа.

Освен това управлението на Usb разкритикува държавните управления на европейските страни за отпущането на бюджетни средства за военна поддръжка на Киев и уточни, че подкопаването на Северен поток е явно преференциално единствено за Съединените щати.





Миналия уикенд 10 000 служащи от Италианската генерална конфедерация на труда проведоха протест и шествие в Рим против повишението на разноските за живот и нарастването на цените за електрическа енергия. Транспарантите на протестиращите носеха обществени и антивоенни лозунги.

Демонстрантите показаха лист от 10 оферти към бъдещото държавно управление на Италия, предвиждащи нарастване на заплатите и пенсиите, въвеждане на минимална заплата и други. Шествие на недоволството от инфлацията и повишаването на силата се организира и в Болоня.



Пенсионери излязоха на митинг в Атина. Хиляда и петстотин души се събраха на централния площад в града и по-късно потеглиха към резиденцията на министър-председателя на Гърция, като се оповестиха против повишението на цените на електрическата енергия и стоките от първа нужда.

Основните претенции на присъстващите са: погашение на пенсионните отговорности и увеличение на минималния им размер, поддръжка на бранша на опазването на здравето и възпиране от интервенция в спора в Украйна. Поредната акция в Атина против високите цени на живота и енергийната рецесия прерасна в конфликти сред деятели и полицията.





В гръцкия град Кастория стотици поданици организираха протестна акция „ Кастория умира. Някой чува ли я? " пред постройката на локалната администрация и офиса на енергийната корпорация ΔΕΗ. Протестиращите упрекнаха управляващите за утежняването на качеството на живот и обедняването на популацията, породено от дефицита на сила. Беше изразено искане за понижаване на разноските за комунални услуги за популацията.

Повишаването на цените на електрическата енергия беше повода за митинга във Варшава под мотото " По-нататък единствено мрачевина ". В ръцете си стачкуващите държаха плакати с надписи: „ Правителството потапя градовете в мрак “, „ Държавните компании ограбват хората “, „ Разходите порастват, цените порастват – не устояваме повече “.







На събитието участваха кметове на редица градове и представители на полски общини, недоволни от последствията от енергийната рецесия. Те се оплакват, че по отношение на предходната година токът е поскъпнал с до 700% и повече, заради което са принудени да пестят от уличното осветяване, да понижат работното време на учебни заведения и басейни. „ Това държавно управление не се оправя със обстановката и трансферира отговорността на локалните управляващи “, сподели кметът на Варшава Рафал Тшасковски в речта си на митинга.

Протестиращите предизвестиха, че актуалната акция е " проява на мощ " и сигнал към управлението на страната, че районните управляващи също имат лично мнение и са подготвени да го изразят.

Продължиха многочислените манифестации в Молдова, където по-рано опозиционната партия Шор разгласи безсрочна протестна акция за оставка на президента на страната и осъществяване на предварителни избори за държавен глава и парламент. Повече от 60 хиляди души се събраха в центъра на Кишинев в неделя с искане за оставката на президента и промяна на държавното управление. " Срам! " и " Долу Мая Санду! ", " Долу диктатурата! " скандираха протестиращите.







В допълнение към политическите лозунги те упрекнаха управляващите, че не могат да се оправят с възходящите цени за газ и рекордната инфлация през последните 20 години. Правителството би трябвало да компенсира повишаването на газа и електрическата енергия и да обезпечи финансова помощ на уязвимите категории жители, считат стачкуващите. В края на акцията те разпънаха към стотина палатки край президентската администрация, само че по-късно полицията разпръсна протестиращите и разнесе палатковия лагер.

* * *

Докато жителите на Европейския съюз и сателитните страни се възмущават, шефът на европейската дипломация Жозеп Борел в действителност призна, че самият Брюксел се е лишил от икономическия си разцвет, като се е отказал от съветските енергийни запаси. „ Благосъстоянието ни се основаваше на евтината сила от Русия “, сподели европейският чиновник. Въпреки това не се чака смяна в антируската политика на Европейски Съюз.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР