Повече от месец - наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители

...
Повече от месец - наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители
Коментари Харесай

Световният младежки камерен оркестър с маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев закрива Софийски музикални седмици

Повече от месец - кондензиран с класическа музика, разнородни реализатори и цялостни зали в София. 53-тият МФ " Софийски музикални седмици " ще приключи с впечатляващ концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световния юношески камерен оркестър, научи ДУМА от Борислава Лазарова. Музиката е подбрана най-вече от италиански композитори - Дж. Верди, Н. Паганини и Бизе/Сарасате. На 2 юли оркестърът ще закрие МФ " Софийски музикални седмици " от 19 ч. в зала " България ".
Ще имаме удоволствието и опцията да чуем камерния състав от надарени млади музиканти, дружно със световноизвестния маестро на цигулката Светлин Русев, който има необятен репертоар, вариращ от барока до актуалната музика и известните жанрове. Паметни са и неговите осъществявания на произведения от български и славянски композитори.
Името на Дамиано Джурана се свързва със Световния юношески оркестър - WYO, който той основава през 2001 година В основата му е залегнала новаторската концепция на маестро Джурана да твори музика, съчетавана с отдаденост към изкуството и обществените дела, прилагайки своя огромен преподавателски и артистичен опит.

Оркестърът е формиран от най-хубавите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният юношески оркестър включва повече от 400 музикални институции от целия свят. В художественото му управление участват представители на Моцартеум в Залцбург, на Тринити колидж в Лондон и на Висшето учебно заведение в Тросинген.
Световният юношески камерен оркестър (WYCO) е основан през 2002 година от маестро Джурана като камерен отбор от най-хубавите музиканти на Световния юношески оркестър. През юли 2002 година оркестърът става Посланик на благосклонност на УНИЦЕФ и получава орден и плакет от президента на Република Италия.
Идеята за комбиниране на изкуство със обществени дела се реализира посредством плановете, в които оркестрите на маестро Джурана взимат присъединяване - тяхната цел е да изградят културен мост сред хората, оттатък границите на страните, посредством който да отстоят вярата си в универсалните полезности, каквито са мирът, равноправието и човешкото достолепие.
В сегашния миг към плана на Световния юношески оркестър е включен и маестро Светлин Русев, който в допълнение към своята интензивна и стремителна артистична кариера е професор в влиятелната Haute Ecole de Musique в Женева, откакто в продължение на 10 години преди този момент преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Той прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е поредно артистичен консултант на Софийската филхармония, а в сегашния миг и артистичен консултант на Международния фестивал " Мартенски музикални дни " в родния си град Русе.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР