Повече от месец наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и

...
Повече от месец наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и
Коментари Харесай

Световен младежки камерен оркестър с маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев

Повече от месец кондензиран с класическа музика, разнородни реализатори и цялостни зали в София. 53-ти МФ " Софийски музикални седмици " е към края на своя сезон и ще приключи със зрелищен концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световният юношески камерен оркестър.

Бургас е първият град, в който ще изнесат един от двата планувани концерти в България. Музика подбрана да бъде най-вече от италиански композитори: Дж. Верди, Н. Паганини и Бизе/Сарасате ще прозвучи на 30 юни от 20:00 часа в Културен Дом „ НХК “, а на 2 юли оркестъра ще закрие столичния фестивал,,Софийски музикални седмици” от 19,00 ч в зала „ България”.



Ще имаме удоволствието и опцията да чуем камерния състав от най–талантливите млади музиканти по света, дружно със международно известния маестро на цигулката Светлин Русев, който има извънредно необятен репертоар, вариращ от барока до актуалната музика и известните жанрове. Паметни са и неговите осъществявания на музика от български и славянски композитори.

Името на маестро Дамиано Джурана се свързва със Световния Младежки Оркестър - WYO който той основава през 2001 година В основата му е залегнала новаторската концепция на маестро Джурана да твори музика, съчетавана с отдаденост към изкуството и обществените дела, прилагайки своя огромен преподавателски и артистичен опит.

Оркестърът е формиран от най-хубавите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният юношески оркестър включва повече от 400 музикални институции от цялостен ​​свят. В художественото му управление участват представители на Моцартеум в Залцбург, на Тринити Колидж в Лондон и на Висшето учебно заведение в Тросинген.

Световният юношески камерен оркестър (WYCO) е основан през 2002 година от маестро Джурана, като камерен отбор от най-хубавите музиканти на Световния юношески оркестър. През юли 2002 година оркестърът става Посланик на благосклонност на УНИЦЕФ и получава орден и плакет от президента на Република Италия.

Идеята за комбиниране на изкуство със обществени дела се реализира посредством плановете, в които оркестрите на Маестро Джурана взимат присъединяване – тяхната цел е да изградят културен мост сред хората, оттатък границите на страните, посредством който да отстоят вярата си в универаслните полезности, каквито са мирът, равноправието и човешкото достолепие.

В сегашния миг към плана на Световният юношески оркестър е включен и маестро Светлин Русев, който в допълнение към своята интензивна и стремителна артистична кариера е професор в влиятелната Haute École de Musique в Женева, откакто в продължение на 10 години преди този момент преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Той прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е поредно артистичен консултант на Софийска филхармония, а в сегашния миг и артистичен консултант на Международния фестивал „ Мартенски музикални дни “ в родния си град Русе.

Двете дати за концерта са 30 юни в Бургас в Културен Дом „ НХК “ – вход свободен.

Тържествено закриване на 53-ти МФ " Софийски музикални седмици "

2 юли в София – зала „ България” - билети онлайн и на касата на залата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР