Свински бъбрек работи в човешкото тяло повече от месец, най-новата стъпка напред в трансплантациите животно-човек

...
Повече от месец бъбрек на свиня, който е бил трансплантиран
Коментари Харесай

Повече от месец бъбрек на свиня, който е бил трансплантиран в човешко тяло, работи нормално – стъпка, която хирурзите се надяват да могат един ден ще доведе до използване на този вид операция за спасяване на живота на пациентите. Експерименталната операция е извършена със съгласието на семейството на мъж, който е бил обявен за мозъчно мъртъв и дари тялото си на науката.

Обявен от NYU Langone Health в сряда, този експеримент бележи най-дългия генетично модифициран експеримент свински бъбрек е функционирал в човек, казаха изследователите. Човекът, получил органа, е „поддържан с туптящо сърце на вентилатор“, според съобщение за новините.

"Тази работа демонстрира, че един свински бъбрек - само с една генетична модификация и без експериментални лекарства или устройства - може да замени функцията на човешки бъбрек за най-малко 32 дни, без да бъде отхвърлен", д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантация Langone на NYU, който ръководи процедурата на 14 юли, се казва в изявление.

трансплантациите от животно на човек или ксенотрансплантацията са довели до неуспехи, до голяма степен поради това, че имунната система на хората атакува чуждата тъкан. Сега обаче учените използват генетична модификация, за да съпоставят по-добре тези органи с човешките тела.

Миналата година например хирурзи от университета в Мериленд влязоха в историята, като трансплантираха генно редактирано свинско сърце на умиращ човек, който нямаше други възможности. Той оцеля два месеца, преди органът да се повреди по причини, които не са напълно изяснени, но предлагат уроци за бъдещи опити.

В последния случай изследователите са настроени да проследяват работата на бъбрека за втори месец .

Според Мрежата за осигуряване и трансплантация на органи в момента има повече от 100 000 души в САЩ, които чакат трансплантация на органи във всички категории. Но броят на даренията на органи е относително малък в сравнение. От януари до юли тази година са извършени общо 27 169 трансплантации, според мрежата.

Възможността един ден бъбреците на прасета да помогнат за облекчаване на ужасния недостиг на трансплантируеми органи убеди семейството на 57-те -годишният Морис „Мо“ Милър от северната част на щата Ню Йорк да дари тялото си за експериментална трансплантация на бъбрек на прасе.

„Борих се с това“, каза сестра му Мери Милър-Дъфи пред Асошиейтед прес . Но тя каза, че той харесва да помага на другите и „Мисля, че брат ми би искал това. Затова им предложих брат си.“

„Той ще бъде в медицинските книги и ще продължи да живее завинаги", добави тя.

- Асошиейтед прес допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР