Повече от година след взрива на газопровода Северен поток в

...
Повече от година след взрива на газопровода Северен поток в
Коментари Харесай

Второ разследване за взрива на Северен поток е прекратено. Какво откри проверката?

Повече от година след гърмежа на газопровода " Северен поток " в Балтийско море Дания приключи следствието по случая. Властите са открили, че случаят в действителност е резултат на тенденциозен бойкот, само че не могат да посочат причинител.

" Въз основа на следствието управляващите могат да стигнат до заключението, че е имало тенденциозен бойкот на газопроводите. В същото време се преценя, че няма належащо съображение за водене на наказателно произвеждане в Дания ", написа датският вестник " Politiken ", като се базира на полицията в Копенхаген.

Руският газопровод беше главният маршрут за доставки на природен газ до Германия, втората му част по този начин и не беше проработила поради глобите против Кремъл за войната в Украйна. През есента на 2022 година и двете уреди бяха извадени от строя с експлозиви.

Дания е втората страна, която приключва следствието по този случай. По-рано този месец същото направи и Швеция. Съдилищата там споделиха, че не са юридически способени да проверяват, само че предадоха откритите доказателства на немски следователи, които към момента не са разгласили заключенията си. Взривовете са се случили в интернационалните води, само че в границите на шведската и датската икономическа зона.

Правителството в Берлин към момента е " доста заинтересувано " да откри какво тъкмо се е случило с тръбопроводите на " Северен поток ", оповестява " Reuters ", като цитира негов представител.

Няколко страни бяха обществено упрекнати за детонациите, като доказателствата за това бяха разнообразни. Украйна счита, че зад тях стои Русия, като Полша също подозира това. Кремъл обаче отхвърля изказванията и в типично собствен жанр упреква Съединени американски щати, Англия и Украйна без да показва доказателства за това.

Миналата година Германия заяви на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че е разкрила следи от подводни експлозиви на ветроходна яхта, която може да е била употребена за превозване на експлозивите, и че подготвени водолази може да са прикрепили взривни устройства към тръбопроводите.

Москва продължава да твърди, че следствията по проблема са " близки до парадокса ".

" От една страна, има самопризнание за тенденциозен бойкот, въпреки това, няма по-нататъшен прогрес ", е представен да споделя представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред съветската държавна осведомителна организация РИА Новости.

Какво се знае за гърмежите?

Някои западни чиновници настояват, че по време на гърмежите в региона е имало съветски военни кораби. Други обявиха, че няма безапелационни доказателства, които да уличават Москва.

През март 2023 година немски медии оповестиха, че проукраинска група е взела участие в бойкот, като е употребила кораб и е тръгнала от немското пристанище Рощок. Украйна отхвърли изказванията, че може да е поръчала нападението, а немски публични лица показаха нерешителност във връзка с обвиняването.

През юни предходната година американският вестник " Wall Street Journal " събщи, че роля в саботажа може да е изиграла 15-метровата яхта " Андромеда ", която се е отклонила от първичната си цел и се е намирала наоколо до детонациите.

Кой тъкмо е отговорен за случилото се обаче към момента остава огромна интернационална мистерия.

Инцидентът се случи тъкмо в миг, когато Европа се опитваше да понижи зависимостта си от съветските енергийни източници след началото на войната. Освен геополитически проблем, течовете по " Северен поток " бяха и голямо екологично злополучие, защото големи количества метан бяха изхвърлени в Балтийско море.

Още по тематиката:

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР