Повече от година след инвазията на Владимир Путин мрежата на

...
Повече от година след инвазията на Владимир Путин мрежата на
Коментари Харесай

„Ню Йорк таймс“: Как ОАЕ задоволява руския елит с луксозни стоки

Повече от година след нашествието на Владимир Путин мрежата на международната търговия се е приспособила към западните наказания, като мрежа от медиатори изпраща коли, електроника и други артикули в Русия.

На прашен път в покрайнините на Дубай Сохраб Фани се възползва от отговора на Запада на войната в Украйна: в магазина му се инсталират нагреватели за седалки на коли, които се реекспортират за Русия. По думите му 12 000 подгреватели са се натрупали в склада му в продължение на години, до момента в който нашествието на Русия и последвалите я западни наказания не са изтласкали американските, европейските и японските автомобилопроизводители от съветския пазар. Сега руснаците внасят тези коли през Дубай, Обединените арабски емирства – и защото колите, изпращани за Близкия изток, нормално са предопределени за топъл климат, магазини за аксесоари като този на Фани вършат многолюден бизнес, като ги оборудват за зимни условия.

„ Когато пристигнаха руснаците, аз разпродадох всичко “, споделя Фани, по тази причина поръчва още няколко хиляди подложки за отопление на седалките. „ В Русия има наказания. Тук няма. Тук има бизнес. “

Повече от година след нашествието на президента Владимир Путин западните наказания са навредили на съветската стопанска система, само че не са я осакатили. Мрежата на международната търговия се е приспособила, което разрешава на съветския водач значително да извърши основното си заричане: че войната няма да наруши фрапантно метода на ползване на съветския хайлайф.

Русия към момента внася мечтани западни артикули, което е допустимо с помощта на световната мрежа от медиатори.

В Москва най-новите айфони се оферират за доставка в същия ден на цена, по-ниска от цената на дребно в Европа. Универсалните магазини към момента оферират Gucci, Prada и Burberry. В уеб страниците за продажба на коли се оферират нови Land Rover, Audis и BMW.

Миналата година съвсем всички водещи западни марки за електроника, коли и първокласни артикули оповестиха, че се изтеглят от Русия. Не всички техни артикули механически нарушават глобите, само че търговията с Русия стана доста сложна в изискванията на публично отвращение, напън от страна на чиновниците и ограничавания върху износа на полупроводници и финансовите преводи.

Въпреки това съветското търсене на първокласни артикули остава мощно и търговците в Дубай и на други места го задоволяват.

„ Богатите хора постоянно си остават богати “, споделя Екатерина Кондратюк, шеф по връзките в дубайски салон за първокласни коли, която неотдавна е изпратила Порше Кайен Турбо GT на стойност 300 000 $ на съветски дилър. Войната, добави тя, „ не ги е засегнала “.

В Дубай купувачите обикалят шоурумите на разрастващия се авто пазар, пазарувайки западни коли – в последно време обичан е Dodge Ram – с цел да ги закупят в брой и да ги изпратят в Русия. Някои от тях са заможни руснаци, които купуват коли за себе си, или дребни бизнесмени, които желаят да препродадат колите за бързи пари.

В други случаи съветските автомобилни дилъри, които са изгубили формалните си връзки със западни марки, провеждат личен импорт, от време на време на стотици коли едновременно.

Руската аналитична компания „ Автостат “ заяви, че подобен заобиколен импорт е съставлявал 12% от 626 300 нови леки автомобила, продадени в Русия през 2022 година

Електрониката също поема по заобиколни пътища към съветския пазар. В остарелия търговски квартал на Дубай, Дейра, търговците на едро с електроника се борят да наемат рускоговорящ личен състав.

„ Това е обществена загадка “, споделя притежателят на Bright Zone International General Trading L.L.C., няколко витрини по-надолу от търговец на едро на екстеншъни за коса. „ Конкуренцията сега е доста мощна за Русия “.

Собственикът, който изиска да бъде разпознат единствено с фамилното си име Тура, сподели, че предходната година е доставил стотици смарт телефони и преносими компютри в Русия преди празничния сезон. Един евентуален покупател е желал оферта за 15 000 iPhone-а, споделя Тура, само че явно е намерил по-добра оферта на друго място.

В различен магазин за електроника наоколо афганистанският продавач Абдула Ахмадзай сподели, че е дошъл в Дубай преди по-малко от година и от този момент е научил задоволително съветски, с цел да договаря с рускоговорящите си клиенти. На отсрещната страна на улицата мъж от Таджикистан, някогашна руска република, сподели, че той и негов сътрудник бързо са намерили работа в магазин за продажба на телефони, преносими компютри и дронове.

„ Всички магазини тук търсят хора, които приказват съветски “, сподели той. „ Ние имахме шанс. “

След като доста западни компании се изтеглиха от Русия, държавното управление на Путин насърчи неразрешения импорт на техни артикули от други страни. Руското министерство на търговията разгласява лист с десетки компании, чиито артикули могат да бъдат внасяни без единодушието на производителите им, в това число Apple, Audi, Volvo и Yamaha.

„ Който желае да внесе каквито и да е първокласни артикули, ще може да го направи “, даде обещание Путин през май предходната година.

В един съветски отчет се пресмята, че подобен „ успореден импорт “ на преносими компютри, таблети и смарт телефони е възлизал на 1,5 милиарда $ през предходната година. Освен това китайски коли и електроника също заливат съветския пазар.

„ Можеш да внесеш каквото си поискаш, стига да имаш пари “, споделя Пьотр Баканов, авто публицист в Москва. „ Всеки, който не е ленив, придвижва коли. “

Новите търговски направления минават най-вече през страни, които имат другарски връзки с Москва. Западни анализатори и публични лица показват Турция, Китай и някогашни руски републики като Армения и Казахстан като страни, които пренасочват западни артикули към Русия. Те настояват, че Кремъл се възползва от този импорт освен с цел да задоволи популацията, привикнало с задгранични телефони и коли, само че и с цел да си набави микрочипове за оръжията, употребявани против Украйна.

Баканов, сходно на други съветски блогъри и публицисти, самичък се е захванал с този бизнес: той разгласява разгласи в приложението за известия Telegram, предлагайки импорт на коли „ по поръчка от всяка част на света “. Той споделя, че задграничните автомобилни елементи също се внасят посредством успореден импорт – някои от тях към този момент се оферират в Русия на по-ниски цени, в сравнение с преди войната, когато тези елементи се продаваха от оторизирани дилъри с високи надценки.

Заобикалянето на разпоредбите е толкоз публикувано, че съветските автомобилни издания вършат постоянни прегледи на коли, създадени за непознати пазари. Мултимедийната подпора на Toyota Camry, създадена за Китай, работи единствено на китайски език, предизвести известен авто уеб страница през февруари; рецензентът предложи да се държи приложение за превод на смарт телефон до екрана.

В една мартенска вечер на автомобилния пазар в Дубай Сергей Кашкаров седи на пътническата седалка на паркирана сива Toyota и договаря последната си договорка: изпращане на шест автомобила Mitsubishi до дилърски център в сибирския град Новосибирск с ферибот и камион през Иран и Казахстан. Кашкаров се е преместил в Дубай от Сибир през 2021 година и след нашествието се е утвърдил като брокер, който свързва съветски дилъри на коли с дубайски снабдители.

„ Имам доста работа “, споделя той. „ Наистина не се окайвам. “

Новите модели на търговия се демонстрират в интернационалната статистика; износът на коли от Европейския съюз за Русия да вземем за пример е понижен до към 1 милиарда евро през 2022 година, от 5 милиарда евро през 2021 година Но износът на Европейския съюз за Казахстан се е нараснал съвсем четири пъти, до над 700 млн. евро, а износът за Емирствата е повишен с към 40%, до 2,4 милиарда евро. Армения оповестява, че вносът на коли в страната е повишен повече от пет пъти до 712 млн. $ през предходната година.

Западните автомобилни компании нормално отхвърлят да знаят, че техни коли се доставят в Русия в обилни количества или че продажбите им в Емирствата са се нараснали.

„ Не сме виждали нищо такова “, споделя Джим Роуън, основен изпълнителен шеф на Volvo.

Пол Джейкъбсън, основен финансов шеф на „ Дженерал мотърс “, съобщи: „ Не ми е известно нещо да е отпътувало за Русия “.

Производителите на коли ще имат проблеми с следенето на продажбите на коли посредством медиатори, споделят представители на промишлеността. А американските чиновници, отговарящи за използването на рестриктивните мерки, се концентрират повече върху артикули, които могат да бъдат употребявани за военни цели.

Обединените арабски емирства са избрани като „ страна на фокус “ от американските чиновници поради ролята им на център за артикули, изпращани в Русия в нарушаване на глобите. Електрониката провокира особена угриженост, защото чиповете ѝ могат да бъдат употребявани за военни цели.

„ В ОАЕ са въведени строги ограничения, регулиращи разрешенията за импорт и експорт на материали с двойна приложимост, с цел да се предотврати потреблението им за военни цели “, се споделя в изказване на емиратски чиновник.

Разглеждайки автомобилния пазар в Дубай, група от трима мъже съобщи, че разделя времето си сред Русия и Армения. Те отхвърлиха да кажат с какво се занимават, само че описаха вноса и препродажбата на коли като рентабилен непряк бизнес; единият от тях сподели, че е купил към 100 автомобила през последната година.

„ Дубай е „ три в едно “, майтапи се мъж, посочващ името си като Айк. „ Отиваш на отмора, купуваш кола за себе си и купуваш още няколко, с цел да ги препродадеш. “

Етикети: ОАЕРусия
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР