Повече от година измина от пожарът, обезобразил тютюневите складове на

...
Повече от година измина от пожарът, обезобразил тютюневите складове на
Коментари Харесай

Година след пожара в тютюневите складове в Пловдив се случва нещо недопустимо!

Повече от година измина от пожарът, обезобразил тютюневите хранилища на ул. „ Иван Вазов “ в Пловдив. След като в края на август 2016 пламъците съвсем сринаха част от Тютюневия град в сърцето на Пловдив, а улицата остава затворена, напомня trafficnews.bg.

Днес, след тъкмо 1 година и 3 месеца, търговците от ул. „ Иван Вазов “ се събраха на алегоричен митинг, в който разкриха какъв брой пагубно се е отразило на бизнеса им затварянето на основната улица. Посоченият спад в оборота на магазините е над 60%, човекопотокът е понижен с 2/3, а решение сякаш на този стадий няма. 80 търговци от улицата в петък са внесли подписка в общината, в която упорстват за незабавно отваряне на улицата.

" Ако незабавно не се отвори трасето, ще банкрутираме. Никой не ни дава гаранция обаче по кое време ще се случи това ", показа Александър Александров, търговец на обувки и при въпрос има ли проблем със зареждането отговори, че скоро няма да има за кого да зарежда и какво да продава, в случай че улицата продължи да бъде затворена.

Хората се недоволни, защото дълго време чакат обещаното отваряне на улицата, позната като един от най-големите търговски топоси за обувки. Само ден след пожарът, шосето и периметърът към него бяха затворени за коли, а към две седмици не се допускаха и хора в региона. След това бе стартират проект за укреплението на рисковите руини, останали след пожара в четирите здания на „ Одрин “ 8.

Живущите също изрекоха своето отчаяние от усложненото пътно състояние в региона. Те разясниха, че такситата обикалят 15 минути, с цел да стигнат до уличките или карат клиентите да излизат на бул. „ Руски “.

Обединени търговците са изпратили и молба към Общината, само че отговорът е, че към момента се прави саниране на фасадите на складовете и не е ясно по кое време процесът по обезопасяване ще завърши.

През ноември Александров изпраща писмо до омбудсмана на общината инж. Борислав Стаматов, в което оповестява, че комерсиалните обекти търпят големи загуби поради затворената улица и упорства за незабавно решение на казуса. " Дейностите по укрепването започнаха на 2 май, а съгласно осведомителната табела, те трябваше да продължат 3 месеца. Фасадите бяха укрепени, служащите си отпътуваха, само че улицата остана затворена " споделя Александров. Омбудсманът от своя страна е изпратил питане до зам. кмета Димитър Кацарски, който дава отговор, че " към сегашния миг укрепването на постройките не е завършено, заради което не може да бъде възобновено автомобилното придвижване по ул. " Иван Вазов ". " Само, че тук от месец не се е мяркал служащ " опонират търговците.

Проектът за укрепването на изгорелите тютюневи хранилища е входиран в Община Пловдив от притежателите, съобщи кметът Иван Тотев. Той изясни, че градската администрация би трябвало да препрати плановете за координиране в НИНКН, а след тяхното позитивно мнение може да се пристъпи към укрепването. Той е водил диалози със чиновници от института за по-бързото предвижване на преписката, с цел да се пристъпи към укрепването, а оттова и към отварянето на улиците.

„ Имаме проблеми с трафика в Пловдив и би трябвало да отворим улица „ Иван Вазов”. Надяваме се най-малко половината от нея да бъде отворена за движение”, сподели Тотев. Разрешение за отваряне на улицата се чака и за улиците „ Екзарх Йосиф” и „ Д-р Г.М. Димитров”.

Хората обаче сложиха изрично настояването комерсиалната улица да бъде отворена час по-скоро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР