Повече от една трета от българите, завърнали се от чужбина

...
Повече от една трета от българите, завърнали се от чужбина
Коментари Харесай

Нина Зафирова oт VMware: Тук се почувствах на правилното място в правилното време

Повече от една трета от българите, завърнали се от чужбина по време на пандемията, към момента не възнамеряват идващото си тръгване. Това сочи проучване, направено от Европейския съвет по външни връзки. С навлизането на модела за отдалечена работа доста от фирмите в България заложиха на софтуерни решения, които разрешават на чиновниците им да работят от всяка точка на страната. Тази опция може да се трансформира в спомагателен мощен претекст за още повече висококвалифицирани експерти, които обмислят непрекъснато завръщане вкъщи.
Тенденцията за завръщане на българи с обучение или професионален опит в чужбина обаче стартира много преди пандемията.
Нина Зафирова е старши финансов шеф във VMware и се връща от Чехия преди 7 години. Днес тя управлява финансовия отдел, отговарящ за продажбите на софтуерния колос с централа в Пало Алто, Съединени американски щати, и чийто главен хъб за разработки за район EMEA се обитава на родна земя.

Какви бяха главните аргументи да се завърнете в България и по какъв начин оценявате решението си през днешния ден?

Заминах от България през 2011 година. Бях старши финансов инспектор в огромна фармацевтична компания, която ме увеличи и реалокира в централата си в Прага. Завърнах се преди 7 години поради предложение за работата във " VMware България ". Основните аргументи бяха напълно свързани със средата и метода на живот. Когато живееш в непозната страна, където главният език не е британски, както е в Чехия, персоналният живот е много стеснен заради езиковата преграда. Например не можеш да отидеш на спектакъл. Освен това интеграцията в обществото лишава много време и изпитание, като тук се включват и шерване на общи полезности и просвета. Както се споделя " в чужбина постоянно оставаш чужденец " и макар професионалните придобивки не виждах вероятност в персонален проект.

Харесват ми уредеността и предвидимостта на живота в друга европейска страна, което от време на време липсва в България. Вярвам, че това е един от главните фактори за всеки, разглеждащ опцията да се прибере вкъщи или да остане в чужбина. Дилемата ми беше да пребивавам на подреденото място или да съм в страната, където са моите корени и семейство. Последното се оказа по-значимо за мен в персонален проект, а след това и за моето кариерно развиване.

Винаги съм имала упоритост да се развъртвам професионално в България и напълно ненадейно VMware ме откри. Беше ми любопитно да науча повече за финансовата роля в ИТ компания. Процесът на асортимент включваше няколко стадия - изявление с мениджмънта в София и екипа от Съединени американски щати. Фактът, че се срещнах персонално с моите евентуални бъдещи сътрудници, ме впечатли. Освен това работата в световно свързани екипи като част от офиса в България, които споделят същите полезности, беше един от решаващите фактори за завръщането ми.

Днес се веселя, че работя в компанията, където хората желаят да трансформират средата към себе си. Културата на компанията е неповторима и чиновниците могат да изберат самодейностите, които да подкрепим през Service Learning стратегия. Всеки чиновник избира идеята, в която има вяра и може да й посвети до 40 работни часа на година. За мен е значимо, че мога да способствам към позитивната смяна в България. В съпоставяне с чужбина тук мога интензивно да вземам участие в публичния живот на страната.

Днес съм щастлива с решението си да се върна преди 7 години. Когато сравня упованията ми за живота тогава и в този момент, несъмнено съм направила най-хубавия избор.

Какви кариерни вероятности се откриха пред вас след завръщането Ви в България?

Като финансист извървях много забавен кариерен път в разнообразни промишлености. Когато се причислих към " VMware България ", сътворих финансов отдел и в него сплотих сътрудниците, които към този миг бяха разпръснати в разнообразни световни екипи. Също по този начин създадохме три нови екипа по поддръжка на световните продажби: Advanced Analytics, Business and Sales Operations, Business Intelligence. В началото екипът ни наброяваше 20 души, а в границите на 7 години се разраснахме 6 пъти. Голяма част от сътрудниците ми към този момент заемат лидерски позиции. Създаването на условия за развиване на гениите по едно и също време с нарастване на бизнес функционалностите докара до непрестанен напредък.

Благодарение на високото качество на услугите, които предлагаме в България, световните ни водачи го виждат и от ден на ден високи управнически позиции се откриват в станата. Отговорностите ми се усилиха и ролята ми се смени неведнъж. Именно тук получих признанието, което търсих. Радвам се, че развъртвам световната си кариера от България.

Днес офисът ни в София е най-големият развоен център в район ЕMEA (Европа, Близкия изток и Африка) и е измежду топ три основни стратегически развойни центрове за VMware в международен мащаб. С хетерогенен екип от гении от над тринадесет националности, в офиса тук се основават основни артикули и решения за потребностите на някои от най-големите международни компании. Специалистите в София разполагат с богата експертиза в региона на виртуализацията, ръководството и автоматизацията на виртуални инфраструктури, възобновяване на данни при злополучие, анализиране на огромни масиви от данни, бизнес разбори, финанси и други. В момента тук сме над 1500 души и продължаваме да се разрастваме. Амбициите са ни да стигнем до към 2500 души през идващите години.

 Нина Зафирова oт VMware: Тук се почувствах на вярното място в вярното време

Разкажете ни какво отличава " VMware България " като шеф от другите компании, в които сте работили?

Още първоначално мощно усещане ми направиха културата и полезностите на компанията. Аз се припознах в тях и доста бързо се почувствах на вярното място в вярното време. Гордея се, че съм част от организация, която посредством софтуерните си решения задвижва цифровата промяна на бизнеса в международен мащаб. Във VMware назоваваме нашите полезности EPIC2. Зад EPIC2 стоят точно осъществяване (Execution), пристрастеност (Passion), почтеност (Integrity), клиенти (Customers), общности (Community). Ценностите, в които имам вяра, ми демонстрират за какво VMware е един от най-предпочитани работодатели на международното равнище.

Мога да прибавя още, че пандемията промени метода, по който работим. В компанията непрестанно обезпечава разнообразни начинания, които са свързани с ангажираността и продуктивността на екипите. От тази година се вкара и програмата Future of Work, която дава опция за избор на всеки сътрудник сред присъствен, далечен или хибриден модел на работата. Освен това по отношение на пандемията имаме спомагателните почивни дни. Получаваме и ежедневна поддръжка за физическото и менталното ни здраве. Често се провеждат уебинари или събития за поддържане на екипния дух. Не на последно място, ние разполагаме със модерни софтуерни и хардуерни решения за безвредна работа отвред - те са част и от портфолиото от софтуерни решения на VMware.

Вярвате ли, че завръщането и работата в България Ви дават благоприятни условия за развиване както в персонален, по този начин и в професионален проект?

Всяка една от трите бизнес функционалности, които създадохме в България, продължава да се развива. От централата ни в Пало Алто идват постоянно запитвания за отваряне на нови отдели в страната. Тази динамичност ни оказва помощ да предлагаме на сътрудниците нови провокации и поле за развиване. От друга страна, от ден на ден бизнес процеси се оперират от България. В тази среда се основават и прелестни благоприятни условия за шерване на знанията сред екипите.

В персонален проект съм върл алпинист. Наскоро съумях да изкача връх Килиманджаро, което ми беше фантазия. Освен това пребивавам на 10 минути от Витоша. В края на всеки динамичен ден или следобяд мога да се насладя на зареждаща разходка в планината. Понякога дружно с сътрудниците съумяваме да вършим работните срещи на открито, до момента в който вървим по горски пътеки. Близостта до природата, фамилията и приятелите ми ме прави пълностоен и благополучен човек.

 Нина Зафирова oт VMware: Тук се почувствах на вярното място в вярното време

От сегашната си позиция в България срещате ли се с хора, които са взели същото решение за завръщане? Какво бихте посъветвали тези, които към момента обмислят да подхващат тази огромна крачка?

В момента към една трета от сътрудниците от финансовия екип на VMware Bulgaria са учили или работили в чужбина. Помагаме си с рекомендации и препоръки за значими за фамилията въпроси като избор на детска градина, учебно заведение, жилище и други.

Вярвам, че всеки, завърнал се от чужбина, е направил умишлен избор за решението си. Прекрасно е да можем споделяме своя опит и мотивация да се развиваме тук. На 30 ноември VMware ще организира идващото издание на виртуалното кариерно събитие. Аз самата имам достойнството да бъда измежду панелистите в него дружно с други сътрудници, завърнали се от чужбина. Бих желала да поканя всеки, който обмисля тази опция, да се причисли и да научи повече за вероятностите, които " VMware България " дава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР