Повече от един месец Етичната комисия на Софийския университет чете

...
Повече от един месец Етичната комисия на Софийския университет чете
Коментари Харесай

Вече пет седмици СУ не може да каже плагиат ли е Петър Илиев |

Повече от един месец Етичната комисия на Софийския университет чете труда на номинирания от Слави Трифонов за вицепремиер и вътрешен министър учител в Юридическия факултет на СУ доктор Петър Илиев, съпоставя книгата му " Компетенцията на Народното събрание ", само че не се произнася има ли плагиатство, или не.

По-рано през днешния ден - за повторно,  - OFFNews насочи питане до пиара на университета по въпроса. Попитахме има ли резултат от проверката; в случай че да - какъв е той; в случай че не - по кое време се чака. Отговорът още веднъж гласи, че инспекцията продължава.

Етичната комисия би трябвало да ревизира всъщност дали доктор Илиев е плагиатствал от труда на колежката си в катедра " Конституционноправни науки " доцент Наталия Киселова. Твърди се, че в книгата му " Компетенцията на Народното събрание " има преписани текстове от дисертацията й " Парламентарен надзор ". Книгата му е издадена през 2015 година, а дисертацията е от края на 2007 година Става въпрос не за ред, абзац или два. Твърдението е, че са преписани цели 80 страници.

Самата  . Самият доктор Илиев, приковал вниманието с тв изявление, в което  ;  че е бил сюрпризиран от изказванието за проблем с него; че някой го " трича медийно ". За да стане по-ясно, оттегленият претендент за министър добави, че " когато слугинските медии нападат някого, хората знаят, че той е стойностен ".

Неусетно книгата на доктор Илиев се изкупи и неотдавна бе пуснат нов тираж. . , като съпостави новото издание - към този момент част от сбирката на Националната библиотека, и по-старото, налично в други библиотеки.

Казусът с оригинала и редакцията му породи у нас любознание коя ли книга чете Етичната комисия в СУ и по тази причина през днешния ден попитахме СУ и това. Оказа се, че информация по този въпрос също няма да получим на този стадий. Докато инспекцията не завърши, Софийският университет няма да разяснява - написа ни Боряна Коларова, шеф отдел " Информация и връзки с обществеността " в СУ.

Прочитането и на 697, и на 618 страници профилиран текст е съществено начинание. Още повече когато би трябвало то да се съпостави с друго и да бъде решено дали някой е направил плагиатство. Надеждата ни това да се случи в обозримо бъдеще обаче бе попарена още на 19 август. Тогава OFFNews изпрати първото си питане до СУ, а отговорът на госпожа Коларова гласеше:

" Няма избран период, в който би трябвало да завърши инспекцията ".

" Като се имат поради периодите за условие на мнение на лицето, против което е сигналът, и на декана, се чака да продължи сред 3 и 5 седмици ", ориентира ни тогава госпожа Коларова. От оповестяването на сигналите за възможни и началото на инспекцията до момента са минали тъкмо 5 седмици.

Плагиатството е закононарушение. Според член 173, алинея 1 от Наказателния кодекс който издава или употребява под свое име или под псевдоним непознато произведение на науката, литературата или изкуството или забележителна част от такова произведение, се санкционира с отнемане от независимост до 2 година или с санкция от 100 до 300 лв. и с публично неодобрение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР