Повече от две седмици преди терористите да нахлуят в концертната

...
Повече от две седмици преди терористите да нахлуят в концертната
Коментари Харесай

Путин се сблъсква с нов срам заради неуспеха в борбата с тероризма

Повече от две седмици преди терористите да нахлуят в концертната зала в Москва и да убият 144 души, държавното управление на Съединени американски щати осведоми съветските управляващи за планувана опасност за нахлуване против кметството в Крокус, напомня в собствен анализ Newsweek.

Докладът на " Вашингтон пост " прибавя и въпроси по отношение на обяснението на Владимир Путин за терористичната офанзива и пропуските в сигурността в Русия. Там митингите могат да доведат до дълъг престой зад решетките, само че без особени спънки въоръжените лица могат да влязат в постройка, да стартират да стрелят и да я подпалят.

Клон на " Ислямска страна " съобщи, че е направил най-тежкото терористично нахлуване в Русия от две десетилетия насам на 22 март, а американски публични лица обявиха, че отговорността е напълно на " Ислямска страна - Хорасан ".

От Newsweek прецизират, че са изпратили имейл до Кремъл за коментар.

Кевин Риле, създател на книгата " Руската ФСБ: къса история на Федералната работа за сигурност ", съобщи пред Newsweek:

" Терористичната офанзива против кметството " Крокус " в Москва демонстрира дълбочината, до която са стигнали връзките на Москва със Запада ".

Правителствата на Съединени американски щати и Англия се пробваха да обменят разследваща информация за битка с тероризма, единствено с цел да може ФСБ да я пренебрегва ", добавя Рихле, учител по разузнаване и сигурност в Лондонския университет " Брунел ". Според него това " не предвещава нищо положително за съветската сигурност в бъдеще ".

Три дни преди офанзивите Владимир Путин отхвърли предизвестията на Съединени американски щати като " изнудване " и дружно с други съветски публични лица и кремълски пропагандисти изрече изказвания за присъединяване на Запада и Украйна, без да показа доказателства.

Сергей Наришкин, който оглавява Службата за външно разузнаване (СВР), съобщи във вторник, че предизвестията на Съединени американски щати са били " прекомерно общи ", повтаряйки казаното от ръководителя на Федералната работа за сигурност (ФСБ) Александър Бортников предходната седмица за приемането на информация, която е обширна, само че на пръв взор не предстои на деяние.

Представители на Съединени американски щати обаче опровергаха това, като обявиха пред The Washington Post, че Москва е била известена, че кметството на Крокус е евентуална цел. Информацията е била предадена на Русия ден преди посолството на Съединени американски щати в Москва да издаде на 7 март предизвестие към американските жители да заобикалят всеобщи събирания.

Вашингтон постоянно споделя предизвестията за терористични офанзиви с непознати страни в границите на политика, известна като " обвързване за предизвестие ". Въпреки това е извънредно да се дава информация на съперник, защото това може да разкрие метода, по който е получена разследващата информация, което може да докара до риск за източниците.

Има признаци, че съветското държавно управление най-малко в началото е взело на съществено предизвестието на Вашингтон, като ден след приемането на информацията ФСБ разгласи, че е предотвратила нахлуване на " Ислямска страна " против синагога в Москва, написа The Washington Post.

Въпреки това не е ясно за какво сигурността не е била засилена и поддържана след първичното предизвестие. Вестникът твърди, че американски публични лица са изказали съмнение, че една от аргументите може да е, че съветските служби за сигурност са приели информацията за погрешна, откакто не са следили нахлуване в дните скоро след предизвестието от 7 март.

Руски държавни медии като РБК, ТАСС и " Известия " оповестиха изказванията на The Washington Post, на които Кремъл не е дал отговор публично.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР