Повече от две поколения варненци знаят прословутата Дупка“ в града

...
Повече от две поколения варненци знаят прословутата Дупка“ в града
Коментари Харесай

Как е изглеждала Дупката във Варна преди да стане дупка

Повече от две генерации варненци знаят прословутата " Дупка “ в града единствено като дупка. Как е било преди нея ще видите през днешния ден в непрекъснатата графа на Varna24.bg – " Преди и в този момент “.

До 80-те години на предишния век на мястото на Дупката са съществували красиви здания, които са дефинирали силуета на тогавашния бул. " Ленин “, през днешния ден " Княз Борис I “. На лявата фотография от нашия колаж те се виждат. На дясната към този момент ги няма. Няма ги и старите красиви къщи в дъното на остарялата фотография – в този момент на тяхно място е магазин " Ню Йоркър “. Вижда се обаче покривът на хотел " Мусала “.

През 1981 година започва реализирането на план, който планува събарянето на част от постройките за основаване на парково пространство с шадраван.

Така през есента на 1986 година строителството стартира със събарянето на трите здания със статут на паметницина културата. Извършен е всеобщ ров, изляти са фундаментите на отвесните информационни възли. При осъществяване на всеобщия ров, са разкрити археологически структури. Назначено е археологическо изследване с основен теоретичен началник ст. н. с. М. Лазаров. Строителството е спряно. В началото на 1987 година стартират планови археологически разкопки. По-късно същите са прекратени и продържават за малко през есента на 1988 година В началото на 1989 година изследванията стартират и с известни пекъсвания не престават до края на годината. Разкрити са крепостна стена с кула от IV в. прочие Хр., остатъци от средновековни здания и втора крепостна стена от късната древност /IV–Vвек./.

В този миг към този момент нито страната, нито Варна е имала финансовата опция да осъществя плана по построяването на така наречен Варненски ЦУМ. Така формираната " Дупка “ е реалност и до наши дни, без значение, че е скрита от погледите на минувачите.  

Вижте " Преди и в този момент " от предния път ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР