Повече от два пъти се е увеличил броят на задържаните

...
Повече от два пъти се е увеличил броят на задържаните
Коментари Харесай

МВР задържоло над два пъти повече мигранти в сравнение с 2021 г.

Повече от два пъти се е нараснал броят на арестуваните мигранти спрямо 2021 година, демонстрира статистика на Министерство на вътрешните работи.

През юли са арестувани общо 997 жители на трети страни, от които 115 - на вход, 229 - на излаз на държавната граница, без регистрация от органите на Министерство на вътрешните работи, а 653 са открити в противозаконен престой навътре в странатаПрез юни общият брой на арестуваните е 961.

През интервала януари - юли т.г. са арестувани 7630 жители на трети страни . От тях на вход на държавната граница - 834, на излаз без регистрация - 1053 и открити в противозаконен престой навътре в страната - 5743 души. Спрямо общия брой на арестуваните през същия интервал на 2021 година - 3673, се регистрира 2,1 пъти нарастване.

Капацитетът на центровете на Държавната организация за бежанците е напълнен на 37,2 % , като в тях са настанени общо 1534 жители на трети страни, главно жители на Афганистан и Сирия. На външни адреси са настанени 897 души. В домовете на дирекция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи има настанени 593 души, като потенциалът им е напълнен на 43,3 %. Данните са настоящи към 31 юли.

По-рано тази заран рейс с 47 незаконни мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на гонене с полицията. Автобусът е на хасковска компания, бракуван е и не би трябвало да бъде в придвижване. Навлязъл е в Бургас откъм Созопол като по пътя е преодолял два опита да бъде спрян от патрули на " Гранична полиция ". 

В хода на продължаващото следствие е открито, че 47-те бежанци, натоварени в рейса, са пресекли краницата ни в региона на Малко Търново. От там са стигнали до местността Пейково, която се намира в землището на с. Стоилово и са се качили на рейса.

След случая вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че така наречен " каналджии " са оповестили война на българската страна и българската страна ще отговори с цялата си мощност на това предизвикателство.

Демерджиев изиска и оставката на зам.-директора на " Гранична полиция " поради случая с рейса с мигранти в Бургас.
" Основна причина за този случай е недокрай точно осъществяване на дилемите от органите на реда на " Гранична полиция ", тъй като не е била задача на служителите на реда в Бургас да стопират рейса. Това е трябвало да създадат още преди този момент чиновниците на " Гранична полиция ", сподели служебният министър Иван Демерджиев.

Проверка за нарушавания в Гранична полиция е имало от няколко месеца. По нея през вчерашния ден пояснения е дал Деян Моллов, който бе шеф на службата до преди десетина дни, преди да бъде намален до заместител началник.

Увеличават се мигрантският напън и закононарушенията, свързани с така наречен мигрантска рецесия, разяснява тематиката и основният прокурор Иван Гешев пред публицисти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР