Повече от дузина чернокожи модели бойкотират Седмицата на модата в

...
Повече от дузина чернокожи модели бойкотират Седмицата на модата в
Коментари Харесай

Чернокожи модели бойкотират Седмицата на модата в Мелбърн, като се позовават на расизма

Повече от дузина чернокожи модели бойкотират Седмицата на модата в Мелбърн (MFW), надявайки се да привлекат вниманието към малтретирането, което съгласно тях изпитват в австралийската фешън промишленост.

Моделите споделиха, че са били очевидци на расистки обиди на личния състав пред тях, на фризьорите да вършат унизителни мнения за косата им и са били нископлатени спрямо бели модели.

Говорител на град Мелбърн сподели, че тяхното събитие се гордее с това, че е една от най-приобщаващите фешън дестинации в промишлеността за хора " от разнообразни етнически генезис, ЛГБТИК+ общността и хората с увреждания “.

" Не бяхме осведомени с каквито и да е терзания, свързани с многообразието или расата, включваща Седмицата на модата в Мелбърн. Дискриминация от всевъзможен тип не се толерира ", се прибавя в изказването.

Но 29-годишният модел Джефри Кисуби сподели пред BBC, че MFW е просто „ едно от стилните тела в промишлеността “, които той и сътрудниците му бойкотират.

Той сподели, че се надява избягването на най-важното събитие в Мелбърн да притегли вниманието към по-широките проблеми в австралийската фешън промишленост и да помогне за възстановяване на изискванията на труд за цветнокожите, които са подложени на дискриминация.

" Работих с някого на снимачната площадка и те използваха расова засегнатост в мое наличие, мислейки, че е добре. Тази расова засегнатост беше обвързвана с потисничеството на чернокожите хора и не съм сигурен дали са разбрали, че не можете да употребявате подобен език.

" Излязохме напред, разбихме тази история не тъй като е нещо, което искахме да създадем - трябваше да го създадем, тъй като не може да продължава да се случва. "

Г-н Кисуби сподели концепцията за протеста стартира преди няколко месеца, откакто група модели споделиха общия си опит с расизъм на друго събитие.

" Почувствах се като в предишното, когато един от нас пристигна напред, с цел да приказваме за нашия опит, той постоянно е бил отхвърлян. Но когато група от нас излезе напред, това има по-голямо влияние. "

Nyaluak Leth - модел от Южен Судан, който е израснал в Бризбейн - сподели пред BBC, че е взела участие в протеста, тъй като нямаше „ нищо по-лошо от това да имаш подправено възприятие за посланичество в челните редици на промишленост, която се гордее с характерността и културното приемане “.

„ Мисля, че е време промишлеността да обърне внимание на себе си и да поеме отговорност и да предложи самодейност да бъде това, което споделя, че е “, сподели тя.

Г-жа Лет си спомни прекарване, когато различен негър модел я помоли да сплете косата си, преди да излезе на пистата по време на едно от най-големите фешън събития в Австралия.

„ През 2019 година зад подиуми на Седмицата на модата в Сидни, един от чернокожите модели се приближи до мен и ме помоли да сплетя косата й и аз споделих „ само че скъпа, има толкоз доста празни места в секцията за коса “, само че можех да схвана, че тя в действителност не желае даже помоли за помощ... тъй като тя не вярваше, че някой знае по какъв начин да прави косата й и несъмнено беше права. "

26-годишната неотдавна се реалокира в Обединеното кралство, тъй като счита, че моделите от Южен Судан са по-ценени там.

Друг модел, Авар Малек, сподели пред Sydney Morning Herald, че работата в модата като чернокожа жена в Австралия е „ форма на самоизтребление “.

" В Лондон, Ню Йорк и Париж не можете да се разминете с това, което стилната промишленост прави тук и по какъв начин се отнася към черните модели, само че те не наподобява не ми пука или желая да се трансформира. "

" Това е безусловно най-травмиращата, дехуманизираща, недоплащаща и като цяло душевен изтощаваща седмица и нямам предпочитание да продължа да вземам участие “, добави тя, запитана за протеста на MFW.

Говорител на град Мелбърн сподели, че на всички модели се заплаща една и съща ставка, „ като се изключи някои модели с по-висок профил – в това число тези от друг генезис “.

" Стандартната ставка е сравнима или по-висока от сходни събития в стилната промишленост ", споделиха те.

Г-н Кисуби сподели, че би трябвало да има повече цветнокожи хора, участващи във вземането на решения в австралийската фешън промишленост, които могат да внесат знанията си, с цел да подсигуряват, че събитията са по-приобщаващи.

„ Работил съм в Европа и почтено казано хората са по-наясно с културата, по-гъсто е обитаемо, тъй че хората са изложени на доста повече неща.

" В Австралия хората живеят в балон и не са изложени на тези неща, тъй че ще употребяват това като опрощение. " и цветнокожите в [Австралия] към момента би трябвало да се оправят с тези неща? " до момента в който живеете в " прогресивна страна ".

Досега господин Кисуби споделя, реакцията на протеста е позитивна и провокира значими диалози.

Но госпожа Лет остава скептична, че жалбите ще бъдат взети на съществено.

" Няма да разберем в действителност каква е смяната, до момента в който не я забележим... Тъй като те могат да имат своите цитати, те могат да кажат, че моделите получават заплати същото и има посланичество, само че скъпа, дай ни разписките. "

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР