Повече от четири месеца след подписването на анекса към договора

...
Повече от четири месеца след подписването на анекса към договора
Коментари Харесай

Продължава укриването на анекса за Българска армия

Повече от четири месеца след подписването на анекса към контракта за прилагане на ст. " Българска войска " от страна на ЦСКА продължава да няма никаква изясненост защо са се споразумели Министерството на младежта и спорта - в лицето на стопанисващото сдружение " Сердика спортни парцели " (ССИ), и футболният клуб, притежаван от Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков. При сключването на договорката на 5 май 2022 година беше обявено единствено, че новите клаузи ще разрешат на наемателя да построи напълно ново оборудване в държавния парцел в Борисовата градина в столицата.
Как тъкмо ще стане това и какви задължения е поела страната към частния вложител обаче и до ден-днешен никой не знае - макар множеството опити, в това число на депутати от 47-ото Народно заседание, да получат тази публично значима информация. Всъщност най-малко двама души отвън футболния клуб знаят - някогашният състезателен министър Радостин Василев и назначеният от него тъкмо 6 дни преди подписването на анекса изп. шеф на ССИ Евгени Марчев. И двамата обаче грижливо и настойчиво крият наличието на съглашението.
Служебното управление на ММС отпред с министър Весела Лечева също наподобява некомпетентно да разбули мистерията. На камък удрят даже желанията му за промяна на шефовете на " Сердика спортни парцели ", назначени от Радостин Василев в последните дни на април. Издадената на 25 август от Лечева заповед за освобождение от служба на сегашния Съвет на шефовете е обжалвана в съда от Евгени Марчев и той продължава да ръководи държавното сдружение. А също и да отхвърля информация, изискана от него по законов път.В средата на август " Сега " изпрати до ММС серия въпроси по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) по отношение на възможното строителство на нов стадион на мястото на " Българска войска ". В пет обособени питания поискахме да научим:1) какви клаузи включва анексът;2) какъв е размерът на погасените отговорности от " ЦСКА-София " към държавното сдружение и има ли насъбрани нови;3) какъв модел на партньорство ще бъде прибавен за създаване на нов стадион, в случай че съгласно Р. Василев е отпаднала концепцията за смесено публично-частно дружество;4) поело ли е ММС официален/писмен ангажимент по отношение на показания на 21 юни от немския оператор " Спортфайв " план, предусещащ начало на строителни действия от 1 април 2023 г.;5) по какъв начин страната ще отбрани концепцията при разискването и приемането на нов Подробен устройствен план на Борисовата градина, предусещащ възбрана на огромно строителство на територията на парка.В открития по ЗДОИ 14-дневен период се получи съответен отговор единствено на четвъртия въпрос: " Няма официален/писмен ангажимент на ММС по отношение на визирания в заявката план за създаване на напълно ново оборудване на мястото на ст. " Българска войска ". "
Относно третия и петия въпрос основният секретар на спортното министерство Таня Андреева, която като ръководител на комисията по ЗДОИ е изготвила отговора, декларира, че питанията " не съставляват социална информация по смисъла на закона ". Първият и вторият въпрос пък са препратени към изп. шеф на ССИ Евгени Марчев с аргумента, че " визираният парцел, представляващ стадион " Българска войска ", не е благосъстоятелност на ММС и не е държавна благосъстоятелност, а такава на " Сердика спортни парцели " ЕАД, защото парцелът е апортиран в капитала му ".Това изказване е, меко казано, смущаващо, в случай че спортното министерство е едноличен притежател на капитала на въпросното комерсиално сдружение, а негов принципал е министърът. Така или другояче, изп. шеф Евгени Марчев автоматизирано се трансформира в длъжен да отговори на поставените въпроси, само че даже седмица след приключването на новия 14-дневен период той към момента не е извършил законовия си ангажимент.По всичко проличава, че няма и да го извърши, а ММС не разполага с инструмент да го принуди. Или с воля.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР