Повече от час продължава закритата част от извънредното заседание на

...
Повече от час продължава закритата част от извънредното заседание на
Коментари Харесай

Парламентът изслушва при закрити врата службите за сигурност

Повече от час продължава закритата част от изключителното съвещание на Народното събрание за напрежението по оста Русия - Украйна - НАТО.

Ръководителите на службите за сигурност дават информация на народните представители.



Вътрешните правила повеляват телефоните на депутатите да бъдат оставени отвън залата , сподели ръководителят на Народното събрание Никола Минчев и припомни, че разискванията и протоколът от закритата част съставляват класифицирана информация и обвързват със съответните отговорности всички народни представители и хората, които имат достъп до тях.

Преди това Народното събрание изслуша в намерено съвещание министър-председателя Кирил Петков и министрите Стефан Янев и Теодора Генчовска за напрежението към Украйна.
 

" Позицията на българското държавно управление е доста ясна и изчистена - да сме  конструктивен съдружник в НАТО, отговорен член и сътрудник на Европейски Съюз, с предвидима и ясно заявена позиция , и никой не би трябвало да се упражнява по тази тематика ”, уточни министър председателят Петков.

„ Ние би трябвало да работим с всички вероятни дипломатически средства за деескалация на напрежението.  Ползването на невоенни средства е нашият приоритет. Вчера беше свикан Съветът по сигурността към Министерски съвет и аз като министър-председател бях осведомен от службите по този начин, както и вие ще бъдете осведомени през днешния ден. Ескалацията е действителна и следим на ежедневна база развиването в този спор “, добави той по време на своето изказване. По думите му, стратегията на страната е да не сме потребители на сигурност, а да сме градивни сътрудници и съдружници, като сложим българската войска като приоритет за защита. 

" За страдание, през годините има ясни дефицити в армията. Има инвестиции, които са несистемно проведени, тъй че да работят като обща система. Има и обособени вложения, направени некоординирано. Хубавата вест е, че нашето държавно управление се заема с това и нашата инвестиция в защита ще бъде на база на систематичен обзор кои са най-големите дефицити, тъй че армията ни да има отбранителна опция ", уточни Петков и добави: " Ще приоритизираме българската войска с български войски под българско военно водачество с българско командване ". 



Не се планува приемането на сухопътни войски на съдружниците от НАТО у нас, вместо това ще се сътвори батальон , който да може да бъде изпращан и в чужбина за учения на НАТО. Това съобщи от своя страна по време на чуването военният министър Стефан Янев. 

Той изясни, че сега се разискват ограничения, които да наподобяват на  " засиленото предно наличие " в балтийските страни и Полша,  като сходен вид ограничения да бъдат приложени и в страните от Югоизточния фланг на НАТО - България, Румъния, Словакия и Унгария. Част от тях плануват и опцията за разполагане на така наречен сухопътен детайл, или бойна група . Според терминологията на НАТО има три типа страни, които могат да вземат участие в такава група. Това са рамкова страна, страна хазаин и страни, които дават своя принос, изясни Стефан Янев.

„ България е рамковата страна, България е страната хазаин, което значи, че един български батальон ще бъде избран за осъществяването на тази задача,  и надлежно неговото командване и ръководство, командната верига в посока продан на информация с военните органи на НАТО, ще става през национални информационни канали “, уточни министърът.

От военна позиция това значи, че б атальонът, който ние посочим, ще бъде на непрекъснатото си място, само че ще усили темпа на образование,  на подготовка и на учения за разнообразни типове сюжети. Не предвиждаме някаква ескалация, не предвиждаме проекти за отбрана на национална територия, нито се плануват проекти този контингент да отиде някъде отвън територията на България и да извършва други задания, изясни министърът на защитата.

Няма непосредствена заплаха, не предстоят военни дейности или спор на българска територия или в непосредствена непосредственост, в които се планува да вземат участие български военнослужещи, уточни министърът.

Още от 2014 година България, както и всички съдружници в НАТО и сътрудници в Европейски Съюз, е мощно обезпокоена от напрежението по източния флан г и даваме превес на дипломатическите старания за намиране на излаз от рецесията. Това съобщи министърът на външните работи  Теодора Генчовска  при чуването в Народното събрание за напрежението НАТО-Русия.

Според нея  двустранният разговор сред Съединени американски щати и Русия и срещите с Русия във формат Съвет " НАТО-Русия " на 12 януари и в границите на ОССЕ на 13 януари са верните стъпки в тази посока.

" Последвалите опити на Русия да реалокира фокуса на публичното внимание от спора в и към Украйна върху тематиката за договаряне на нови граници на сигурността с НАТО и Съединени американски щати свидетелстват за селективен, тесногръд метод на съветската страна във връзка с евроатлантическата сигурност ", разяснява Генчовка. " Очевидно Русия се стреми да внесе разделяне измежду съдружниците , като ги третира като разнообразни категории и подкопава правилото на сплотеност на сигурността и да се върне към сферите на въздействие от времето на Студената война ", добави тя.

Генчовска означи, че к ъм Русия е отправено предложение за възобновяване на полемиките в границите на съвета НАТО-Русия по обстановката в и към Украйна. Предстои да забележим до каква степен Русия има планове да се ангажира с градивен разговор, добави тя.

Към момента няма стъпки от съветска страна в посока на деескалация, н апротив последните съветски дейности и реторика насочват към повишение на риска от съветска военна намеса, съобщи външният министър.  " Всички тези развития ясно посочват съществени опасности и провокации за сигурността на източния фланг на НАТО и съответно за България, което постанова предприемане на всеобхватни ограничения за гарантиране на сигурността на страната. Мерките, които взимаме в НАТО и в Европейски Съюз, са и в израз на общите старания за превъзмогване на рецесиите и гарантиране на сигурността ", добави тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР