Повече от богата и пъстра е програмата на ДТ Сава

...
Повече от богата и пъстра е програмата на ДТ Сава
Коментари Харесай

Богата и пъстра програма на ДТ „Сава Огнянов“ през октомври

Повече от богата и пъстра е програмата на държавна такса „ Сава Огнянов през октомври. Освен продукцията на театъра, в програмата на Международния сценичен фестивал „ Есенни театрални срещи в Русе “ от 8 до 13 октомври, ще гостуват куп звезди на театъра, литературата и филмовата документалистика. Имена като Здравка Евтимова, Мария Касимова – Моасе, Цветана Манева, Александър Сано, Георги Тошев, Димитър Коцев – Шошо и други неизбежно ще привлекат изкушената аудитория, като огромна част от събитията са с вход свободен.

Фестивалът е подсилен от Министерството на културата и Община Русе, посредством стратегия „ Култура “. Катя Костова - ръководител на съдружие „ Кауза Пещера “ е главен уредник, а държавна такса „ Сава Огнянов “ е сътрудник в самодейността в Русе да има подобен фестивал.

Театралният октомври стартира на 8-и, от 19:00ч., на Голяма сцена, когато е откриването на фестивала със спектакъла „ Странна преживелица с куче през нощта “ с режисьор Боян Иванов и носителя на Икар 2024 за дебют Калоян Желев.

„ Моята вечер, твоята нощ “ на режисьора Димитър Коцев – Шошо ще бъде показан на 9 октомври, от 19:00ч., на Голяма сцена, в програмата на фестивала. Там си партнират Александър Сано и Мартина Апостолова.

 Богата и пъстра стратегия на държавна такса „ Сава Огнянов “ през октомври Моноспектакълът „ Кармен “ с присъединяване на Биляна Драгичевич-Пройковска от Република Северна Македония ще бъде показан на 9 октомври, от 19:00ч., на Голяма сцена в Доходното здание. Продукцията е на Драматичен спектакъл – Скопие с режисьор Деян Пройковски.

Мария Касимова-Моасе идва в Русе с най-новата си продукция „ Червена звезда, блок 28 “ на 11 октомври, от 18:00ч., на Камерна сцена. В същия ден, само че от 20:00ч. е спектакълът на Драматичен спектакъл – Пловдив „ Ръкомахане в Спокàн “ с режисьор Елица Йовчева.

На 12 октомври е втората премиера на „ Опит за хвърчене “ по Йордан Радичков, с режисьор Недялко Делчев, от 19:00 ч., на Голяма сцена.

Фестивалът „ Есенни театрални срещи в Русе “ ще бъде закрит на 13 октомври със спектакъла „ Честит рожден ден, Цветана “ на режисьорката Яна Борисова. В съпътстващите събития всеки ден ще има „ Среща с подпис “, показване на книги, списание, галерия, както и два документални кино лентата на Георги Тошев отдадени на Татяна Лолова и Цветана Манева.

Втората премиера на „ БИФЕМ “ на режисьора Ростислав Георгиев следва да забележим на 18 октомври, от 19:00 часа в Камерна зала на театъра. На 23 октомври ще си напомним „ Духът на поета “ от Стефан Цанев и в какво се трансформират идеалите за чест, достолепие и независимост през погледа на режисьора Ивайло Ненов.

На 25 октомври, от 19:00ч. на Голяма сцена излизат героите на Мартин Макдона в „ Куцльото от забутания остров “ с режисьор Пламен Марков. В една от основните функции влиза артистът Мариан Бачев. На 29-и ще гостува МДТ " К. Кисимов " Велико Търново с оперетата от Франц Лехар „ Страната на усмивките “. За тази режисура билетите се продават единствено на каса. Диригент -постановчик- Георги Патриков.

Месецът приключва със спектакъла „ Крали Марко – последната балканска легенда “ на режисьорката Анастасия Събева. Той ще се играе на 30 октомври, от 19:00ч., на Голяма сцена в Доходното здание. Елена Нацариду завоюва АСКЕЕР 2024 за неговата костюмография.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР