Повече от 99% от всички животински видове, живели някога на

...
Повече от 99% от всички животински видове, живели някога на
Коментари Харесай

Най-големите масови измирания в историята на Земята

Повече от 99% от всички скотски типове, живели в миналото на Земята са изчезнали. Повечето от тях са се стопили по време на така наречен интервали на "фоново измиране ", при които няколко типа изчезват на почти всеки 100 000 години.

Но има случаи, когато бързо и за относително малко време измират забележителна част от живите същества на Земята. Причината нормално са естествени феномени, които трансформират фрапантно естествената среда.

Учени откриха повода за най-голямото измиране на типове в историята на Земята

Как 30 секунди се оказват решаващи за ориста на динозаврите

Светът има 3 години да спре световното стопляне

Тези събития имат доста въздействие върху еволюцията на живота, а доста учени в този момент настояват, че в този момент сме в разгара на такова всеобщо измиране на типове, този път породено от индивида.

Вижте във видеото от канала „ 7-те най” на VBOX7 кои са седемте най-големи всеобщи измирания в историята, подредени съгласно това, какъв брой % от животинските типове са заличили от лицето на Земята.

7. Камбрий-Ордовик

Това всеобщо измиране се случва преди 488 милиона години в края на геоложкия интервал Камбрий и началото на идващия интервал Ордовик. То води до изгубване на над 40% от живите организми на Земята по това време, които са живеели в океаните - животът на сушата още не е бил развъртян. Сред тях са доста брахиоподи, конодонти и трилобити.

Учените не са сигурни, каква е била повода за това измиране. Едно от догатките е, че след дълъг топъл интервал на земята е настъпила сурова ледникова ера, която е унищожила множеството от привикналите на парещ климат типове.

6. Късен Едиакарий

Това евентуално е най-старото от откритите всеобщи измирания на земята. То се е случило преди към 542 милиона години и унищожило над 50% от живите организми на Земята, които по това време са живиеели напълно в океаните. През този интервал едноклетъчните организми са главните представители на живота и процъфтяват в продължение на над 3 милиарда години. Преди към 600 милиона години се появяват многоклетъчните организми. Първоначално те са мекотели, прикрепящи се към дъната на океаните и моретата. Но 60 милиона години по-късно на еволюционната сцена се появяват първите животни. Те могат да се придвижват непринудено и независимо, и интензивно търсят храната си. Това трансформира живота на Земята вечно.

Предполага се, че понижаване на равнищата на кислорода е довело до това измиране. Според друга догадка, повода е, че еволюирайки животните, с твърдите си обвивки и опцията да се придвижват, са представлявали все по-голяма опасност за незащитените и неподвижни мекотели. Докато най-после вероятно са довели до измирането им.

5. Ордовик-Силур

Преди 450-400 милиона години измират към 60-70% от животинските типове на Земята. По това време множеството същества на планетата плуват или пълзят в плитчините на големите океани. Нивата на въглероден диоксид в атмосферата обаче се намаляват фрапантно и това води до съществено захлаждане на планетата. Настъпва ледников интервал, провокирал понижаване на равнищата на международния океан, а доста от плитките морета изчезват изцяло.

4. Късен Девон

Преди 375 милиона години изчезват минимум 70% от типовете. Като евентуална причина за всеобщото измиране се сочи развиването на водорасли в океаните, довело до спад на равнищата на кислорода във водата. Една дребна риба, която има заострена опашка и кракоподобни перки съумява да оцелее и в следствие превзема света. Именно тези риби в идващите 100 милиона години ще еволюират през земноводни, влечуги до съвсем всички днешни сухоземни животни.

3. Триас-Юра

Преди към 200 милиона години всеобщо измиране предизвиква гибелта на 70-75% от животните на Земята. Предполага се, че тогава внезапно усилване на сеизмичните процеси води до разпадането на суперконтинента Пангея и образуването на Атлантическия океан. Вулкани изхвърлят голямо количество въглероден диоксид, който покачва температурата на планетата. Динозаврите се възползват оптимално добре от по този начин опразненият свят и се трансформират в най-големите животни, стъпвали в миналото по сушата. Те господстват на Земята в продължение на 135 милиона години.

2. Креда-Палеоген

Това е последното от огромните всеобщи измирания. То се случва преди 66 милиона години, става причина за гибелта на над 75% от живота на Земята и до края на всички огромни динозаври, като отваря вратата на дребно плъхообразно творение, което става предшественик на всички бозайници. За 50 милиона години това дребно творение еволюира до китове, делфини, а след към 59 милиона години се появяват и първите човекоподобни.

Причина за това всеобщо измиране най-вероятно е сблъскът на голям метеорит със Земята. Учените допускат, че ударът е станал в региона на полуостров Юкатан в южната част на Мексико. Сблъсъкът изпраща милиони тонове прахуляк в атмосферата и блокира слънчевата светлина.

1. Голямото измиране Перм-Триас

Преди 252 млн. години се случва всеобщото измиране Перм - Триас. То е по-известно като Голямото измиране. Това е най-мащабната световна злополука, при която измират 96% от морските и над 70% от сухоземните гръбначни типове. Според разнообразни оценки тогава умират сред 90 и 99 % от всички скотски типове населявали Земята в този интервал.

Една от теориите за аргументите на това огромно измиране е, че милиарди тонове от вулканични киселинни изпарения унищожават озоновия пласт и междинната температура на морската вода доближава 40 градуса. Киселинни дъждове валят на всички места и унищожават живота на Земята.

Според болшинството от учените сега тече следващото всеобщо измиране на живи организми на Земята, което обаче не се дължи на естествени катаклизми, а е разследване от човешката активност. Сега типовете изчезват 1000 пъти по-бързо от колкото това би ставало чрез естествения асортимент. Предполага се, че нашите предшественици са отговорни за измирането на огромна част огромните гръбначни животни на планетата - от гигантските лемури, през саблезъбите тигри, до мамутите. В момента обаче следствията от човешката активност са неведнъж по-силни, освен поради внезапното увеличване на боря на хората през последните два века, само че и в резултат на замърсяването от промишлеността и разчистването на площи за земеделие и отглеждане на животни. Така човечеството ще може да се подреди до метеоритите, вулканите и другите катаклизми, довели до всеобщо заличаване на живота на Земята.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР