Повече от 900 невиждани и нечувани досега вида микроби, живеещи

...
Повече от 900 невиждани и нечувани досега вида микроби, живеещи
Коментари Харесай

Учени: Непознати бактерии в ледниците могат да причинят вълна от пандемии

Повече от 900 невиждани и нечувани до момента типа микроби , живеещи в ледниците на Тибетското плато, шокира учените. Анализът на геномите на микробите разкрива, че някои имат капацитета да причинят нови пандемии, в случай че бързото размразяване, породено от изменението на климата, ги освободи от техните " ледени кафези ".

В ново изследване откриватели от Китайската академия на науките взели проби от леда на 21 ледника на Тибетското плато - район с огромна надморска височина в Азия, вклинен сред Хималайската планинска верига на юг и пустинята Такламакан на север. После екипът секвенирал ДНК на микроскопичните организми, заключени вътре в леда, създавайки солидна база данни от геноми на микроби. Това е първият път, когато микробна общественост, скрита в хладилник, е генетично секвенирана.

Така екипът открива 968 микробни типа, замръзнали в леда - най-вече бактерии, само че също и водорасли, археи и гъбички. Публикация с находките е поместена в списанието Nature Biotechnology.

Около 98% от тези типове са били изцяло нови за науката . Това равнище на микробно многообразие е ненадейно заради провокациите, свързани с живота в ледниците, споделиха откривателите. „ Въпреки рисковите условия на околната среда, като ниски температури, високи равнища на слънчева радиация, периодически цикли на замръзване-размразяване и ограничаване на хранителни субстанции, повърхностите на ледниците поддържат разнороден набор от живот “, пишат създателите на проучването.

Изследователите не са сигурни какъв брой тъкмо са остарели някои от тези микроби; предходни изследвания демонстрират, че е допустимо да се съживят микроби, които са били в клопката на леда до 10 000 години , съгласно изследването.

Това не е първият път, когато учени откриват изненадващо обилие от микроби, живеещи в тибетските ледници. През януари 2020 година екип, който проучва ледени ядра от хладилник, разкри 33 разнообразни групи вируси, живеещи в леда, 28 от които в никакъв случай не са били виждани преди.

Изненадващото микробно многообразие в ледниците, съчетано с увеличението на топенето на ледниковия лед заради изменението на климата, усилва възможностите евентуално рискови микроби да бъдат пуснати в околната среда, като доведат до местни епидемии и даже пандемии.

Някои от новооткритите бактерии могат да бъдат доста рискови за хората и други организми. Екипът разпознава 27 000 евентуални вирулентни фактора - молекули, които оказват помощ на бактериите да нахлуят и колонизират евентуални гостоприемници. Около 47% от тези вирулентни фактори не са били виждани в никакъв случай преди и по тази причина няма метод да се знае какъв брой нездравословни могат да бъдат бактериите.

Бактериите имат неповторимата дарба да обменят огромни сектори от своята ДНК, известни като мобилни генетични детайли (MGE), с други бактерии. Така че даже в случай че ледниковите бактерии умрат малко откакто са били размразени, те отново могат да предадат част от вирулентността си на други бактерии, които срещат. Това генетично взаимоотношение сред ледниковите микроби и актуалните микроорганизми „ може да бъде изключително рисково “, пишат учените.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР