Повече от 90 процента от задържаните при опит да влязат

...
Повече от 90 процента от задържаните при опит да влязат
Коментари Харесай

Над 90% от задържаните при опит да влязат у нас нелегални мигранти през 2021 г. са мъже

Повече от 90 % от арестуваните при опит да влязат в страната ни незаконни мигранти предходната година са мъже. Това оповестиха от Главна дирекция " Гранична полиция " в отговор на питане на Българска телеграфна агенция.

Общо откритите чужденци от трети страни без право на престояване в страната за интервала 1 януари - 31 декември 2021 година са били 10 799. От тях на вход на държавната граница - 1386, на излаз без регистрация - 1097 и открити в противозаконен престой навътре в страната - 8316 лица. Спрямо общия брой на арестуваните през същия интервал на 2020 година /3487/ се регистрира 3,1 пъти нарастване, сочи статистиката на Министерство на вътрешните работи.

За интервала най-вече са арестуваните при опит за нелегално влизане на българо-турската граница - 1058 противозаконни имигранти. На границата с Гърция при опит за нелегално влизане са арестувани 303 души. От арестуваните на вход най-вече са жителите на Афганистан - 40 %, Сирия - 32 % и Ирак - 7 %. От тях 80 % са били пълнолетни.

През годината при опити за нелегално излизане от България са арестувани 2578 лица. Най-много са били те по границата със прилежаща Сърбия - 2213. Отчитаното нарастване е 59,3 %, съгласно данните. От арестуваните 1097 души не са били регистрирани в Европейската идентификационна система AFIS, което значи, че те са съумели да обхванат у нас без да бъдат открити от граничните управляващи.

Сред арестуваните на излаз на държавната граница доминират жителите на Афганистан - 62,3 %.

Проблемите на миграцията от трети страни към Европейски Съюз ще бъдат дискутирани на 31 декември (понеделник), в границите на конференцията " Европейски Съюз и миграцията " - в Пресклуба на Българска телеграфна агенция в Хасково. Тя ще бъде открита от евродепутатите Ева Майдел, Андрей Новаков и Радан Кънев, регионалния шеф на Хасково Катя Панева, кмета на Хасково Станислав Дечев и генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, който ще модерира полемиката. Тя е седма по ред в самодейността на Българска телеграфна агенция " Български гласове за Европа ", която се реализира с поддръжката на Европейския парламент.

Дискусията за политиките на Европейски Съюз и България по тематиката с напредването на огромни групи хора към страните от Европейски Съюз, техния банкет, тяхното престояване и интеграция ще бъде в хибриден формат. Освен световните проблеми в диалога ще бъдат включени и техните локални измерения в Хасковска област, която географски се намира на пътя на потоците от чужденци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР