Повече от 90 палестинци, много от които роднини, загинаха при

...
Повече от 90 палестинци, много от които роднини, загинаха при
Коментари Харесай

Израелски удари по две жилищни сгради в Газа взеха над 90 палестински жертви

Повече от 90 палестинци, доста от които родственици, починаха при израелски удари по две жилищни здания в Газа, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на медицинските и избавителни служби в палестинския анклав, написа Българска телеграфна агенция.

 

Това стана ден откакто генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че в линията Газа няма безвредни места и че продължаващата израелска атака съществено попречва разпределянето на филантропичната помощ.

 

Освен това през днешния ден израелските Сили за защита (ЦАХАЛ) обявиха, че през последната седмица техни военнослужещи са арестували стотици хипотетични бойци в палестинския анклав и че са трансферирали над 200 от тях на територията на Израел. Това известие съставлява извънредно разгласяване на елементи към противоречивата политика на Тел Авив за всеобщо задържане на палестинци, отбелязва АП. ЦАХАЛ добави, че до момента над 700 души, за които се допуска, че са свързани с палестинските ислямистки групировки " Хамас " и " Ислямски джихад ", са изпратени в израелски затвори.

 

Въпреки засилващите се апели за прекъсване на огъня, Израел се зарече, че няма да спре да води война, до момента в който не унищожи " Хамас " и не освободи всички заложници, държани от групировката. Правителството на Байдън пази Израел на дипломатическата сцена.

 

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации през вчерашния ден одобри омекотен текст на резолюция, която приканва за неотложно увеличение на доставките на филантропична помощ за Газа, само че не и за прекъсване на огъня.

 

Същевременно, отново през вчерашния ден, Израел нанесе израелски въздушни удари по две жилища в град Газа и по бежанския лагер " Нусейрат " в централната част на палестинския анклав.

 

При удара в град Газа бяха убити 76 членове на семейство Ал Муграби, като това една от най-смъртоносните офанзиви от началото на войната, съобщи Махмуд Басал, представител на палестинския отдел за гражданска защита. Сред убитите е и Исам ал Муграби – дълготраен чиновник на Програмата на Организация на обединените нации за развиване, брачната половинка му и петте им деца.

 

" Загубата на Исам и фамилията му покруси надълбоко всички ни. Организация на обединените нации и цивилните в Газа не са цел ", съобщи ръководителят на организацията Ахим Щайнер. " Тази война би трябвало да завърши ", добави той.

 

По-късно в петък израелските сили нанесоха въздушен удар, с който унищожиха жилището на локалния ефирен публицист Мохамед Халифа в " Нусейрат ", убивайки него и още минимум 14 души, оповестиха чиновници на локалната болница " Ал Акса ", в която бяха откарани телата.

 

Израелската атака е една от най-опустошителните военни акции в най-новата история. Тя докара до разселването на близо 85% от 2,3-милионното население на Газа и изравни със земята обширни територии от дребния крайбрежен анклав, отбелязва АП. Тази седмица Организация на обединените нации заяви, че в Газа гладуват над половин милион души, което възлиза на към една четвърт от популацията ѝ.

 

Говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари нощес съобщи, че армията уголемява офанзивата си " към още региони /.../ с акцент върху юга ". Той уточни, че интервенциите не престават и в северната част на Газа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР