Повече от 80% от кубинците гласуваха на провелия се в

...
Повече от 80% от кубинците гласуваха на провелия се в
Коментари Харесай

81% от кубинците гласуваха на референдума за нова конституция

Повече от 80% от кубинците гласоподаваха на провелия се в неделя референдум за нова конституция, която признава правото на частна благосъстоятелност, само че резервира еднопартийната система на островната страна, осведоми ДПА.

Повече от 7,5 милиона кубинци от имащите право на глас към 8 милиона гласоподаваха допълнително от 25 000 изборни секции из страната.

Според ръководителя на Националната изборна комисия Алина Балсейро 81,5% от кубинците са дали своят вот на националното допитване. Балсейро разясни, че една от аргументите за високата изборна интензивност е неналичието на дъжд.

Новата конституция се чака да бъде утвърдена, само че евентуално с по-малко болшинство спрямо 1976 година

Кубинците гласоподават за нашата конституция, за Латинска Америка и Карибите, само че също и за Венецуела, разгласи президентът на страната Мигел Диас-Канел.

Проектът на главния закон беше подложен на разискване в продължение на три месеца. Това докара до 760 промени преди Народното събрание да даде зелена светлина през декември. Текстът признава правото на частна благосъстоятелност, ролята на пазарите и значимостта на задграничните вложения. Въвежда се премиерски пост и се понижава ръководството на президента, досега безсрочно, до единствено два мандата.

Крайната версия не включва текст, който би отворил опцията за гей браковете. Конституцията резервира комунизма като държавна идеология и еднопартийна система. Промените ще влязат в действие, в случай че множеството кубинци са ги подкрепили.

Конституцията от 1976 година беше утвърдена от съвсем 98% от гласоподавателите. Тя е променена през 1992 и 2002 година

Предварителните резултати от референдума ще бъдат оповестени през днешния ден. Ако планът бъде отритнат, резервира се конституцията от 1976 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР