Повече от 80 членове на руски общински съвети в са

...
Повече от 80 членове на руски общински съвети в са
Коментари Харесай

Ние не мълчим. Над 80 руски общински съветници призоваха Путин да спре насилието над Навални

Повече от 80 членове на съветски общински препоръки в са подписали писмо в поддръжка на опозиционера Алексей Навални , адресирано до президентa, основния прокурор и президентския съвет по правата на индивида на Русия, заяви Радио Свобода.

На 31 декември 46-годишният Навални, който излежава присъдата си в наказателна колония със непоколебим режим във Владимирска област, беше изпратен в карцер - за десети път. По време на престоя си той се разболя от остра респираторна зараза, без да получи здравно лекуване.

Заради това към 500 съветски лекари , както и юристи, към този момент до Владимир Путин с искане да обезпечи подобаващи грижи за Навални и " да приключи злоупотребите " с него. Някои от медикаментите, купени от екипа на рецензия на Кремъл, са доставени в наказателната колония едвам след петицията на медиците.

Последва реакция и от политици. Инициатор на е Сергей Цукасов - общински консултант в московския регион Останкино, който приканва сътрудниците си да го подпишат.

" Ние не мълчим. От името на нашите гласоподаватели, от името на нашите другари и познати, както и от наше лично име - намерено и обществено пожелаваме да се приключи физическото и психическото принуждение над Навални, да се прекрати държането му в наказателна килия и налагането на голословни дисциплинарни ограничения ", написа в него.

В текста се приканва да му бъде обезпечено здравно обслужване и да се позволи на цивилни лекари да го преглеждат, като при потребност да бъде признат в цивилна болница.

Десетки общински съветници от Москва, Санкт Петербург и Ленинградска област, Тулска област, Краснодарския край, Новосибирск и Томск са подписали писмото за по-малко от ден.

Алексей Навални беше задържан преди 2 години, откакто се завърна в Русия от Германия, където беше на лекуване след отравяне със смъртоносно нервнопаралитично вещество от групата на " Новичок ". Той и западни страни считат, че отравянето му е било опит за ликвидиране от страна на Москва. Кремъл отхвърля.

През март същата година Навални беше наказан на 9 години затвор при непоколебим режим по обвинявания в машинация, които счита за изфабрикувани.

От юни 2022 година Навални е затворен в наказателната колония с оптималната сигурност във Владимир. Той получи спомагателни присъди, откакто през август разгласи, че е основал синдикат на пандизчиите и стартира да оспорва изискванията в пандиза. Някои от аргументите за изпращането му в наказателната килия включват разкопчано копче, отвод да се измие оградата, неносене на сако, потребление на нецензурни изрази и миене не по открития ред.

Опозиционерът разгласи преди дни посредством своя екип в обществените мрежи, че има признаци на грип и е бил лишен от достъп до здравна помощ. Навални сподели, че е трябвало да води " жестока борба ", с цел да получи обикновени медикаменти, и че му е била отказана хоспитализация в здравното поделение на пандиза, ситуиран на 200 км от Москва.

" Руският президент се пробва още веднъж и още веднъж да убие Навални, само че по по-дискретен и по-бавен метод ", разясниха от екипа на опозиционния политик.

В същото време неговата щерка Дария Навалная се появи във видеоклип, с който беше сложено началото на акция за освобождението му. Тя също сподели, че той неколкократно и незаслужено е затварян в изолатор.

" Разбира се, същинската причина татко ми да е в изолатора, са неговите изказвания срещу войната в Украйна . И в този момент те го изтезават и го лишават от всякаква връзка с външния свят, с цел да го заглушат ", сподели Навалная.

Кампанията за освобождението на Навални има за цел да активизира поддръжка в Русия, да разпространява неговата орис и да потърси финансова поддръжка от чужбина.

През декември, откакто за независимост на мисълта от името на татко си, Навалная прикани Европейски Съюз да се изправи против Путин.

" Въпреки че идването ми тук е необикновено, евентуално тъкмо по този начин наподобява моят и на фамилията ми най-лош призрачен сън ", сподели тя пред Европейския парламент.

Преди няколко дни и Германия прикани Русия да обезпечи " незабавна здравна помощ " за опозиционера.

" Приехме с огромна угриженост информацията за сериозното здравословно положение на Алексей Навални. Това, което се случва с него, може да се случи с всички тези в Русия, които надигнат глас против режима на президента Владимир Путин ", сподели говорителката на кабинета в Берлин Кристиане Хофман.

Тя назова присъдата против съветския опозиционер " политически стимулирана ".

Преди дни, когато се навършиха 2 години , откогато е в пандиза, самият Навални още веднъж се зарече да продължи да се опълчва на Кремъл.

" Нашата нещастна, изтощена татковина би трябвало да бъде избавена. Тя беше разграбена, ранена, въвлечена в нападателна война и превърната в затвор, ръководен от най-безскрупулните и лъжливи негодници ", написа той в обществените мрежи посредством своите юристи.

" Всяко опълчване против тази тайфа – даже в случай че е единствено алегорично, поради моя стеснен потенциал – е значимо. Няма да им предам своята страна и имам вяра, че мракът в последна сметка ще избледнее ", добави Навални.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР