Повече от 70 на сто от хората искат запазване на

...
Повече от 70 на сто от хората искат запазване на
Коментари Харесай

Половината пушачи у нас не желаят децата им да виждат реклами на цигари

Повече от 70 на 100 от хората желаят опазване на възбраната за тютюнопушене на закрити публични места. 47 на 100 от пушачите също поддържат ограничаващата мярка. Това демонстрира представително изследване за тютюнопушенето и рекламата на тютюневи произведения у нас. Над 75 на 100 от запитаните желаят по-строги ограничения за спазването на възбраната, изясни пред БНР доктор Маша Гаврилова, ръководител на сдружението "България без пушек ". Проучването е направено на два стадия - през октомври 2017-а и септември 2018 година, с цел да се получат сравнителни данни.

Напоследък рекламата на тютюневите произведения стана доста нападателна и насочена извънредно към младежите, даже към подрастващите и децата, означи още доктор Гаврилова, представена от БНР. Мнозинството от интервюираните не желаят подрастващите да виждат тези реклами и декларират, че не желаят и да виждат изложени по рафтовете и витрините тютюневи произведения, сочи изследването. "Около половината от пушачите настояват, че и те не желаят децата им да виждат цигарите ", добави Маша Гаврилова.

Нараства делът на хората, които считат, че страната не би трябвало да позволява тютюневата промишленост да въздейства на политики, свързани с публичното здраве - от 60% те са станали 70 на 100.

Все още не можем да усетим резултата от възбраната за тютюнопушене, акцентира Маша Гаврилова. "Другите страни регистрират понижаване на инфарктите, понижаване на инсултите, понижаване на рака на белия дроб. Ние не можем да го усетим, тъй като нашите пушачи са толкоз недисциплинирани ", разяснява тя и напомни предложенията на "България без пушек " да се дадат повече права на инспекторите и да се затварят краткотрайно заведения, които нарушават възбраната.

Днешният ден 15 ноември се отбелязва като Международен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО броят на пушачите по света надвишава 1 милиард, а годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето умират над 6 милиона души, измежду тях и непушачи, изложени на тютюневия пушек. Делът на пушачите в България през 2017 година е бил 36% при междинен за Европа 28%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР