Повече от 70 години след като Европа беше забравила за

...
Повече от 70 години след като Европа беше забравила за
Коментари Харесай

Кючюк: Диктаторските режими поставят европейския проект на риск

„ Повече от 70 години откакто Европа беше не запомнила за войната, през днешния ден на територията на Европа още веднъж има война. Поставят се под въпрос полезности, суверенитета на една страна е потиснат. Мнозина чакаха Европейски Съюз да бъде слаб слез коронавирус пандемията, задоволително отпаднал стопански и политически, да построи неосъществим консенсус след нашествието на Русия в Украйна, само че Европейски Съюз излезе по-силен. “, това сподели водачът на европейските либерали Илхан Кючюк при разкриване на форума „ Европейски Съюз среща Балканите “.

По думите му първите стъпки по пътя на разширението са направени.

„ Албания и Северна Македония стартират преговорен развой за участие в Европейски Съюз, само че този развой би трябвало да продължи с по-голяма мощ и да бъдат включени по-рано в полемиките за разширението. Ако има предпочитание за промени и да бъде част от по-голямата политическа орбита, да, Турция има място в Европейски Съюз ", разяснява Кючюк.

Форумът бе открит от уредниците и служебния министър на външните работи на България Иван Кондов, а в особено видеообръщение ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че Европейският съюз ще завоюва от интеграцията на Западните Балкани. И изгодите ще са взаимни, само че Западните Балкани би трябвало да продължат да съблюдават критериите за присъединение и да създадат целенасочени стъпки към решение на оставащите двустранни въпроси.

Специален посетител на събитието бе и еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей. На форума пристъстваха още ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, народни представители от Движение за права и свободи, дипломати, водачи на Европейски Съюз, политици, неправителствени организации и младежи.

По време на откриването Илхан Кючюк съобщи, че провокациите пред Европейски Съюз са големи, имайки поради мигрантския напън, който не е завършил, политиката по сигурност, нуждата от икономическо съдействие. По думите му всичко това демонстрира, че геополитически провокации пред Европейски Съюз са немислими, в случай че не се обединят старания.

„ Този конгрес е платформа за продан на хрумвания сред политици, общественици младежи и водачи на мнение, тъй като за нас е значимо като страна и като Европейски Съюз да живеем в един интегриран съюз. Само тогава можем да заявим на всеослушание, че интернационалният правов ред може да бъде обезпечен. Европейски Съюз е мощен поради полезностите. Ако си позволим диктаторските режими да вземат превес над демократичното мислене европейският план ще бъде подложен пред риск. “, безапелационен бе Кючюк.

Форумът сложи на фокус тематиката за разширението на Европейски Съюз и интеграцията на Балканите, на фона на променената среда за сигурност поради войната на Русия в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР