Повече от 7,18 милиона граждани на Венецуела участваха в неделя

...
Повече от 7,18 милиона граждани на Венецуела участваха в неделя
Коментари Харесай

Над 7 милиона венецуелци участваха в символичен референдум

Повече от 7,18 милиона жители на Венецуела участваха в неделя в символичното допитване, проведено от опозицията против президента Николас Мадуро и плана му за Конституционна асамблея (Учредително събрание). Това оповестиха ректорите на университетите, които са гаранти на организацията, след преброяването на 95% от бюлетините.

Венецуела " изпрати ясно обръщение на изпълнителната власт и на света ", съобщи ректорката на Централния университет на Венецуела Сесилия Гарсия Ароха като посочи, че 6 492 381 души са дали своят вот в страната, 693 789 - в чужбина.

По самодейност на дясната съпротива в страната се организира всенародно допитване, което би трябвало да покаже каква е поддръжката за проектите на левия президент Николас Мадуро да промени конституцията на фона на ширещо се политическо принуждение.

Властите до последно отказваха да разрешат гласуването, което възприемат като акт на гражданско непокорство, а последователите на Мадуро бойкотират референдума.

Доминираният от опозицията парламент утвърди провеждането на референдума, а блокът „ Кръгла маса за демократично единство” утвърди 3 въпроса, на които ще дават отговор жителите.

Въпросите са за това дали одобряват свикването на учредително заседание без авансово национално утвърждение, дали изискват армията да се подчинява и да пази конституцията от 1999 година и да поддържа решенията на Националното заседание и дали жителите са съгласни държавната власт да бъде актуализирана в сходство с конституцията посредством свободни избори и основаване на държавно управление на националното единение.

Националната изборна комисия към този момент разгласи, че референдумът на опозицията няма да има правна мощ.

Опозицията се базира на член 71 от главния закон, който разрешава осъществяване на допитвания с съвещателен темперамент.

От началото на април във Венецуела се организират всеобщи митинги след решение на висшия съд за съществено ограничение на властта на националното заседание (парламента). Решението беше анулирано, само че последователите на дясната съпротива излязоха на улицата с искане за оставка на членовете на съда и осъществяване на предварителни избори.

Сега опозицията стачкува и против свикването на учредително заседание, по самодейност на Мадуро, като го счита за непозволен опит за смяна на конституцията.

По последни данни в митингите са починали над 90 души.

Използвани са материали на БГНЕС.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР