Повече от 60 са вече жертвите на терористичното нападение в

...
Повече от 60 са вече жертвите на терористичното нападение в
Коментари Харесай

Над 60 загинали и 150 ранени при терористичен акт в Москва. Ислямска държава пое отговорност

Повече от 60 са към този момент жертвите на терористичното нахлуване в концертната зала " Крокус сити хол " в Красногорск край Москва на 22 март, към 20:00 часа вечерта, преди началото на концерт на група " Пикник ".

 

Хората са били убити от упор или задушени от дима при пожара.

Нападателите са петима въоръжени мъже, облечени в камуфлажни облекла, разкрили безразборна пукотевица, а след това запалили концертната зала с коктейли " Молотов ".

 

По последни данни са починали минимум 62-ма души, оповестява се и за 145 ранени. Според източници обаче, броят на жертвите може да е доста по-голям. 

 

В залата по това време са се намирали повече от 6000 души. 

Групировката  " Ислямска страна " (ДАЕШ) по-късно довечера пое отговорност. 

 

Бойци на ДАЕШ нападнаха огромно събиране в покрайнините на съветската столица Москва ", се споделя в изказване на групата в Telegram.

Инфо: EPA/БГНЕС

 

Стана ясно, че има и ранени деца. Това заяви в канала си в Telegram Олга Ярославская, комисар по правата на детето в Москва.

 

" Ужасна покруса.  Искрени съболезнования на фамилиите и приятелите на жертвите. Не може да има благосклонност за терористите, които нападнаха цивилни. Сила и храброст за всички нас ", написа тя.

 

Списък от 148 души, приети в болница вследствие на терористичната офанзива беше оповестен на сайта на Министерството на здравеопазването на Московска област. Както следва от документа, доста от тях са в извънредно тежко положение.

 

" За страдание, броят на починалите може да се усили ", заяви Следственият комитет на Русия, осведоми ТАСС. Настанени в лечебни заведения са 115 от ранените, измежду тях има пет деца, а 48 души са в изключително тежко положение. 

Терористите още се търсят. Те са съумели да избягат с бяло " Рено ", осведоми " Известия ".

 

По-рано Телеграм каналът Readovka заяви, че полицията търси бяло " Рено Логан " с тверски регистрационен номер, по отношение на терористичния акт, а след това беше обявено, че се търси и втори автомобил - още веднъж " Рено ", само че сиво на цвят.

След потушаването на пожара, породен от коктейли " Молотов ", хвърлени от терористите, са били открити в допълнение още 12 тела на починали. Предполага се, че тези хора са се скрили в тоалетните на постройката, само че са се задушили от дима, оповестява " Телеграм " каналът Readovka.

Оцеляла жена при офанзивата свидетелства, че нападателите се пробвали да залостят вратите на концертната зала след палежа, с цел да не могат да се спасят хората, само че не съумели. Пострадалата, която е в болница, описа пред " Известия ", че е оживяла, като се е престорила на мъртва.

 

" Паднах на пода и се направих на умряла. Момичето до мен го убиха ", каза дамата. Тя изчакала нападателите да си тръгнат и изпълзяла от залата. Терористите застрелвали хората от упор.

" Качвахме се на втория етаж. Чу се някакъв гърмеж, хората побягнаха към залата. а по-късно започнаха да стрелят момчета с маски, непосредствено в тълпата от хора. Видях светлини - в никакъв случай в живота си не съм гледала пакова нещо ", споделя очевидката Светлана пред " Известия ".

 

Депутат от Думата също е бил на концерта и е съумял да се избави. Айдар Метшин споделя: " Това беше потрес. Такова положение, когато не владееш обстановката, не разбираш нищо, по какъв начин да се движиш, кое е вярното деяние, което да предприемеш. Не знаехме дали няма да ни пресрещнат със пукотевица на изхода, или не, какво ще се случи ", разказва съветският народен представител. По думите му, той е съумял да оцелее, тъй като се е намирал на втория ред на партера.

 

Любителски видеа свидетелстват по какъв начин група хора във фоайето на залата съумяват да счупят стъкло и да избягат на открито, до момента в който чуват изстрелите наоколо. 

 

Друг свидетел пък твърди, че нападателите са били най-малко 20 и са влезнали през основния вход, предава Readovka. Към момента формалните известия са за петима терористи, направили нападението. Един от хората в концертната зала, който е бил със брачната половинка си, споделя, че при първите изстрели още никой от защитата не е пристигнал да ги уведоми какво се случва и да ги изведе на открито. 

 

Следователи, криминалисти и специалисти на Семеен кодекс на РФ, взаимно с оперативните подразделения на вътрешното министерство и Федералната работа за сигурност, правят следствени дейности на местопроизшествието. 

 

" Прави се оглед на телата, изземват се материални доказателства, включително муниции, назначени са експертизи, както на ДНК, по този начин и балистични и дактилоскопични ", прибавят от Следствения комитет.

 

Следователите изземват и преглеждат записи от камерите за видеонаблюдение. При претършуване на региона към залата не са били открити взривни устройства от силите на Националната армия. За потушаването на пожара вертолети изсипаха над 160 тона вода, пожарникари сваляха хора от покрива, който изгоря изцяло, оповестяват съветските медии.

 

Над 30 регионални и 20 столични екипи на Бърза помощ са били изпратени.

 

Също по този начин поради пожара повече от 100 души останаха дълго време блокирани в постройката. 10 рейса бяха изпратени за евакуация от мястото на нещастието, са съобщили от Министерството на превоза на Москва. 477 души и 183 единици техника са взели участие в гасенето на пожара. Той е бил овладян рано тази заран. 

 

 Според РИА Новости между трима и петима души в камуфлажни облекла са разкрили огън. Стрелбата е почнала на партерния етаж.

 

По информация на ТАСС стрелбата се е провела с автоматизирано оръжие. Има данни и за гърмеж, вследствие на който се е разразил и огромен пожар. На видеоклипове в обществените мрежи се вижда дирек от дим над постройката.

 

Стрелбата е почнала преди началото на концерта на рок групата " Пикник ".

След това, съгласно кореспондента на РИА, който е на място, нападателите са хвърлили граната или бомба, която е провокирала пожар.

Органите на реда и избавителните служби работят на мястото, е декларирал представител на управлението пред " Интерфакс ", отказвайки други мнения.

 

Още преди да се оповестят публични данни за ранените и починалите държавната ТАСС заяви, че патриарх Кирил се моли за потърпевшите. Кметът на Москва Сергей Собянин разгласи, че кметството ще окаже поддръжка на тях и фамилиите им.

 

В столицата Москва и целия окръг Подолск са анулирани всички всеобщи мероприятия във връзка със стрелбата, съобщиха управляващите.

Движението по 65-67 км на Московския околовръстен път в региона на бедствието бе затруднено. 

 

Главното следствено ръководство на Руския образува наказателно дело за терористичен акт. 

Прокурорът на Московска област Сергей Забатурин от името на основния прокурор на Русия Игор Краснов координира дейностите на органите на реда. 

 

Засилени са ограниченията за сигурност на московските летища и гари.

Белият дом изрази съболезнования за нападението и отхвърли каквато и да е роля на Украйна. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели, че " няма никакви индикации ", че Украйна е забъркана в " ужасната " офанзива.

 

" Снимките и фрагментите са ужасни и сложни за гледане и мислите ни явно ще бъдат с жертвите на тази ужасна, ужасна пукотевица ", сподели той пред кореспонденти.

Инфо: EPA/БГНЕС

 

Посолството на Съединени американски щати в Русия предизвести по-рано този месец, че " екстремисти " имат проекти за офанзива в Москва.

 

То издаде предизвестието си няколко часа, откакто Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ), съобщи, че е осуетила нахлуване против синагога в Москва от клетка на групировката " Ислямска страна ".

Запитан за сигнала, Кърби сподели, че не е обвързван с офанзивата, осъществена в петък.

 

" Не съм осведомен с предварителна информация, която сме имали за тази ужасна офанзива, сподели той. Ще оставя Държавния департамент да приказва за това, само че не мисля, че това е обвързвано с тази съответна офанзива ".

Русия сподели в петък, че в случай че Съединените щати знаят сигурно, че Украйна не е забъркана в случай с всеобща пукотевица в концертна зала близо до Москва, Вашингтон би трябвало да показа всяка информация, с която разполага.

 

" Белият дом съобщи, че не вижда признаци, че Украйна или украинци са забъркани в терористичната офанзива в Москва, сподели представителят на външното министерство Мария Захарова. На базата на какво чиновниците във Вашингтон си вършат някакви изводи посред нещастието за нечия непорочност? "

 

Захарова прикани интернационалната общност да осъди случая, като го назова " чудовищно закононарушение ".

 

Президентът Владимир Путин получава непрекъсната информация за обстановката, сподели неговият представител Дмитрий Песков. " Президентът непрестанно се осведоми от всички съответни служби за протичащото се и подхванатите ограничения ", сподели Песков пред съветските осведомителни организации.

Руският омбудсман Москалкова назова стрелбата " терористичен акт ", съгласно РИА Новости.

 

Преди седмици са предупреждавали Москва за подготвяните офанзиви

Украйна няма нищо общо с нападението срещу концертна зала отвън Москва в петък, съобщи помощникът на президента Михайло Подоляк в Telegram.

 

" Що се отнася до събитията в " Крокус Сити " в съветските покрайнини, където през днешния ден се случиха някои събития, някои стрелби, някои терористични дейности от неидентифицирани лица, дано бъдем ясни, Украйна няма безусловно нищо общо с тези събития ", сподели той. 

Правителствата на редица страни по света показаха в петък вечерта съболезнования на Русия по отношение на терористичната офанзива.

Съболезнованията на турския президент Реджеп Ердоган бяха предадени от турския външен министър Хакан Фидан по време на телефонен диалог с съветския му сътрудник Сергей Лавров, оповестиха турските медии в петък вечерта.

 

Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан също изрази своите съболезнования. " Категорично съдя неотдавнашната терористична офанзива в Москва, показвам своите съболезнования на фамилиите на жертвите, моя сътрудник Сергей Лавров, държавното управление и народа на Русия по отношение на този драматичен случай ", написа иранският министър в обществените мрежи.

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро сподели в официално съобщение, че " Венецуела откровено съчувства на фамилиите на хората, които починаха по време на това безпричинно закононарушение ". Мадуро също по този начин показва съболезнования на съветското управление и " на целия приятелски народ на Русия ".

 

Пакистанските управляващи също сервираха съболезнования. " Категорично съдя ужасната терористична офанзива в Москва и се апелирам за жертвите и техните фамилии. В този миг на национална покруса Пакистан е взаимен с народа и управляващите на Руската федерация ", сподели пакистанският външен министър Мухамад Ишаг Дар в обществените мрежи мрежи.

 

От европейски страни започнаха да идват изказвания, осъждащи терористичната офанзива.

 

Португалският външен министър Жоао Гомеш Карвиньо написа в обществените мрежи, че " новините, идващи от Москва, са ужасни ". " Нападенията против цивилни постоянно са неприемливи. Изказваме нашите съболезнования на фамилиите на жертвите ", сподели той.

 

Европейският съюз (ЕС) също реагира на случилото се.

" Ние сме шокирани и натъжени от известията за терористична офанзива в Москва. Европейски Съюз осъжда всевъзможни офанзиви против цивилни. Нашите мисли са с всички руснаци, наранени от нещастието ", сподели Петер Стано, представител на шефа на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел. 

 

До този миг не разполагаме с такава информация. Това каза министърът на външните работи в оставка Мария Габриел в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия в отговор на въпрос дали във ведомството има сведения за потърпевши наши сънародници при нападението над концертна зала в Подмосковието. Следим обстановката ежеминутно. Трябва да кажа, че получихме информация, незабавно откакто се е случило, добави Мария Габриел, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Осъждаме изрично терористичното нахлуване в Москва, довело до гибелта на десетки хора. Извършителите и подбудителите на това закононарушение би трябвало да бъдат открити и най-строго осъдени. Това се споделя в позиция на Българска социалистическа партия, публикувана късно довечера от пресцентъра на партията. 

 

Призоваваме към въздържаност и отбягване на дейности, които биха довели до осъществяване на вероятните цели на атентаторите, а точно внезапно ескалиране на спора в Украйна. Изразяваме нашите съболезнования към околните на починалите, а на потърпевшите и ранените - бързо възобновяване, се споделя в изказването.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР