Повече от 6 милиона азербайджанци ще могат да гласуват днес

...
Повече от 6 милиона азербайджанци ще могат да гласуват днес
Коментари Харесай

Азербайджан гласува на президентски избори с предизвестен победител

Повече от 6 милиона азербайджанци ще могат да гласоподават през днешния ден на президентски избори, които съгласно интернационалните наблюдаващи няма да са нито свободни, нито почтени, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Страната е под контрола на властническия водач Илхам Алиев. Предполага се, че задачата на изборите е да се легитимира неговото ръководство. Службата за демократични институции и права на индивида (ODIHR) да вземем за пример показва, че шестимата останали претенденти в изборната бюлетина обществено са подкрепяли президента Алиев в предишното.

Един от претендентите - Фуад Алиев - съобщи неотдавна, че Илхам Алиев " е извършил всички обещания към азербайджанския народ ". Други двама - Захид Оруч и Фазил Мустафа - също приветстваха Алиев като популярен общественик и триумфален главнокомандващ.

Основните опозиционни партии в богатата на нефт страна бойкотират вота, който един от опозиционните водачи - Али Керимли от партията " Национален фронт ", нарече  " реплика на народна власт ".

" В страната няма условия за осъществяване на свободни и почтени избори ", сподели той.

Много публицисти, които са сериозни към режима, бяха задържани през последните месеци, съгласно Службата за демократични институции, която работи под егидата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Официалната причина на Алиев да изтегли напред изборите, които в началото бяха планувани за 2025 година, е, че териториалната целокупност на Азербайджан в този момент е възобновена след завладяването на оспорвания район Нагорни Карабах, показва ДПА. Той официално бе част от територията на Азербайджан, само че беше обитаем най-вече с етнически арменци. Миналата година управлението на самопровъзгласилата се република Арцах в Нагорни Карабах се съобщи и по-голямата част от общо над 100 000 арменски поданици на Карабах избягаха, напомня организацията.

В съпоставяне с други страни от Южен Кавказ, в Азербайджан, който има изход на Каспийско море и мощно разчита на износа на нефт и газ, съществуват високо обществено неравноправие, растяща инфлация и невисок стопански напредък, отбелязва ДПА.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР