Повече от 53 хил. души са избягали от столицата на

...
Повече от 53 хил. души са избягали от столицата на
Коментари Харесай

Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити заради насилието на бандите

Повече от 53 хиляди души са избягали от столицата на Хаити в границите на три седмици  след разразилото се принуждение на бандите, съобщи " Ройтерс ".

Според Организация на обединените нации сред 8 и 27 март хиляди са напуснали столицата Порт о Пренс, откакто насилието още веднъж ескалира по време на великденския празник и началото на април.

Фолкер Тюрк , началник на Организация на обединените нации по правата на човек, споделя, че мащабът на нарушение на човешките права е " невиждан в актуалната история на Хаити ".

Конфликтът блокира и превозването на съществени артикули и филантропична помощ до столицата.

Много от хората, които са напуснали столицата, отиват към южната част на страната, която още се възвръща от опустошителното земетресение през 2021 година , съобщават още от Организация на обединените нации.

Въпреки спора единствено 4% от хаитяните в столицата са споделили, че желаят да емигрират в прилежаща страна, като това най-много се отнася до Доминиканската република, която дели остров Еспаньола с Хаити.

Доминиканската република, от своя страна, ускори сигурността по границите си, изключи бежански лагери на своя територия и депортира десетки хиляди назад през границата.

Припомняме, че банди се стремят за завладяват елементи от столицата, които към момента не управляват, като разгласи " война " на държавното управление. Приемът Ариел Хенри подаде оставка на 11 март, който беше блокиран в Съединени американски щати.

Очакваше се той да бъде заместен в границите на дни с временен президентски съвет, образуван от представители на политически партии и групи на гражданското общество, препоръчани от районните водачи в Ямайка.

Три седмици по-късно обаче инсталирането на съвета към момента не се е състояло измежду фракционни битки, закани и оставки.

Поради това над 50 цивилен сдружения и членове на армията подписаха декларация в неделя, с която приканват за различен способ на преход, който е заложен в Констируцията - арбитър от Върховния съд на Хаити да бъде назначен за краткотраен президент , който по-късно ще назначи министър-председател, който да сформира държавно управление.

Тази концепция не се харесва на съперниците и споделят, че това е маневра на съдружниците на Хенри, тъй като съдиите са назначени преди години от него. Много хаитяни считат Ариел Хенри за подкупен.

Правителството на Хаити излезе с изказване в понеделник, в което се споделя, че неговите водачи работят за спокойно прекачване на властта към президентския съвет " колкото е допустимо по-бързо ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР