Повече от 5000 нови вида вируси са открити в световните

...
Повече от 5000 нови вида вируси са открити в световните
Коментари Харесай

Учени откриха хиляди нови вируси в океаните

Повече от 5000 нови типа вируси са открити в международните океани. Шокиращото изобретение е на учени, които са анализирали десетки хиляди проби от водни басейни в целия свят. Основна цел на изследването е да бъдат откити РНК-вируси или вируси, които употребяват РНК като собствен генетичен материал. Коронавирусът, който аргументи международна пандемия, е тип РНК вирус. За разлика от други видове вируси, РНК-вирусите са незадоволително проучени.

Разнообразието на новооткритите вируси е толкоз огромно, че откривателите са разкрили даже нов генотип. Според проф. Матю Съливан, професор по микробиология в Държавния университет в Охайо, Съединени американски щати, откривателите са се насочили към РНК вируси, защото най-вече те предизвикват съществени болести като грип, Ебола и ковид. Тези типове, обаче, са доста дребна част от РНК-вирусите, счита Съливан.

В работата си, чийто резултати са оповестени в списанието Science, откривателите са анализирали 35 000 водни проби, взети от 121 места във всички пет международни океана. Изследователите са част от консорциума Tara Oceans Consortium, световен план за проучване на въздействието на изменението на климата върху океаните.

Учените наблюдавали генетични последователности, извлечени от планктона – дребни водни организми, които са най-чести гостоприемници на РНК-вирусите. Този вид вируси имат античен унаследен ген, наименуван RdRp, който е неповторим за тях. Така са разпознати към 5500 нови разновидности на РНК вирусите.

Изследването открива, че умерените и тропическите води съдържат голямо количество от подвида на РНК-вируса, наименуван Taraviricota, а Арктическият океан изобилства от Arctiviricota.

Към момента, изясняват учените, не може да се допусна по какъв начин и дали новите вируси ще се трансферират към индивида, както и дали би имало нова международна пандемия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР