Повече от 500 студенти първокурсници положиха днес академична клетва при

...
Повече от 500 студенти първокурсници положиха днес академична клетва при
Коментари Харесай

Медицинският университет в Плевен откри новата академична година

Повече от 500 студенти първокурсници поставиха през днешния ден академична клетва при откриването на новата образователна 2023/2024 година в Медицинския университет в Плевен. Празникът се състоя в зала " Магнум " на Втора клинична база, където новоприетите студенти в магистърските и бакалавърските стратегии по професионалните посоки медицина, фармация, здравни грижи и публично здраве, бяха приветствани от академичното управление на университета и преподаватели. 

„ Бъдете сигурни, че вашите страсти са същите както на младежите от първия випуск през 1974 година, когато е учреден нашият университет в град Плевен “, сподели в приветствието си ректорът проф. доктор Добромир Димитров.

Той напомни, че следващата година Медицинският университет в Плевен ще означи 50 години от основаването си с поредност от събития и научни конгреси.

„ В своята половинвековна история на развиване и одобряване през днешния ден нашият университет се откроява на картата на висшето обучение в Европа като актуален учебен и научно-изследователски център с приоритет в телемедицината, роботизираната хирургия, персонализираната медицина и биопринтирането “, акцентира проф. Димитров.

Той посочи, че висшето учебно заведение непрекъснато обновява цифровото си портфолио с високотехнологични просветителни принадлежности, с цел да дава отговор на условията на актуалното потомство. 

Вярвам, че бъдещето на науката, на медицината, на публичното здраве, на фармацията, на здравните грижи зависи от вас. От вас се чака с насъбраните познания и умения да работите по този начин, че българският пациент да получава качествени здравни грижи и услуги, сподели още ректорът.

Той връчи студентските книжки на признатите с най-голям бал студенти в обособените специалности.

Приятелски привет към новите сътрудници насочи и ръководителят на Студентския съвет стажант-лекар Мария Челебиева. В отговор на приветствията думата бе дадена на първокурсника, признат с най-голям бал от кандидатстудентска акция 2023 - Мария Тодорова, компетентност " Медицина ". Тя е ученик на Средно учебно заведение " Иван Вазов " в Плевен и е призната с бал 40.97 от вероятен най-голям - 42. 

В края на тържеството първокурсниците извършиха ритуала по полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към главните полезности и задачата на университета, към Етичния кодекс и университетските обичаи. С клетвата студентите заявяват, че ще почитат своите преподаватели и състуденти, както и достолепието на пациентите. Ритуалът е въведен през 2018 г. 

Финален музикален привет за студенти, преподаватели и посетители сервираха младите изпълнителки Стефани Славчева и Марина Бадева. 

Още през днешния ден започват постоянните образователни занятия за новоприетите студенти. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР