Долинската треска нараства в САЩ и изменението на климата може да помогне за разпространението на гъбичките

...
Повече от 500 000 американци могат да се разболяват всяка
Коментари Харесай

Повече от 500 000 американци могат да се разболяват всяка година от долинската треска, заболяването, причинено от вдишването на гъбичките Coccidioides, според предварителни оценки, разработени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Черновите цифри, които бяха оповестени в презентация на CDC пред Националните академии на науките, инженерството и медицината, предполагат щетите, нанесени на американците от гъбички може да бъде повече от три пъти по-голям от широко цитираните предишни оценки.

„Няма много осведоменост или знания за болестта. Виждаме много случаи, свързани с пътуване, видяхме доклади за случаи, появяващи се на места, където обикновено не бихме очаквали Треската от долината е ендемична“, каза Саманта Уилямс, епидемиолог от отдела за микотични заболявания на CDC, пред CBS News.

предстоящи оценки на случаите на треска от долината, която учените наричат ​​кокцидиоидомикоза. Това е един от редица нови проекти, насочени към засилване на реакцията на агенцията към болестта, която се среща предимно в югозапада, от Калифорния до централен Тексас.

Въпреки че се докладват само малка част от случаите всяка година според CDC тези показатели също се покачват: предварителните данни достигнаха 20 197 случая, докладвани до края на 2021 г., най-много регистрирани за една година от последния пик на случаите през 2011 г. 

В щатите където гъбата в миналото е причинявала най-много хоспитализации, служителите предупреждават за признаци на повишен риск.

„Когато сравнявате числата сега и през 2021 г. с 2014 г., те са се увеличили доста драстично оттогава. В Аризона се е удвоил, а в Калифорния повече от утроил", каза Уилямс.

Какви са признаците и симптомите на треска от долината?

Симптоматичните случаи на треска от долината често започват леко, с признаци, подобни на грип или COVID-19 като треска, кашлица и обрив. Хората могат също да изпитват главоболие, умора, нощно изпотяване и мускулни болки или болки в ставите, казва CDC.

Симптомите обикновено се развиват между 1 и 3 седмици след вдишване на спори на гъбичките, които се срещат естествено в почвата на някои западни щати, предимно в целия югозапад.

Докато някои хора могат да се възстановят сами, опасни усложнения могат да се развият в до 10% от случаите, казва CDC.

„Дори при леко заболяване, то все още може да доведе до заболяване, което продължава седмици, ненужни посещения при здравни грижи, отсъствие от работа или училище“, каза Уилямс.

Въпреки че идентифицирането на случаите се е подобрило през последните години, Уилямс каза, че много лекари - дори в райони, където треската от долината е по-често срещана - понякога могат да отнемат месеци, за да диагностицират правилно случаите. Вместо това може да се губи време, като се прибягва до лечения като антибиотици, които не действат при треска от долината.

Това препятствие може да се увеличи, когато хората хванат гъбичките по време на пътуване и след това се опитат да потърсят лечение, след като се върнат у дома от лекари, които може никога да не са виждали случаи на треска от долината.

„Да го разпознаете рано, за да го лекувате рано, е наистина важно“, каза Уилямс.

Какви предпазни мерки трябва да взема?

Длъжностните лица признават, че е трудно да се избегне заразяването с треска от долината в райони, където гъбата е ендемична, като се има предвид как спорите могат да се разпространяват във въздуха.

В Калифорния щатът призовава жителите в райони с висок процент на инфекции да намалят праха, който се надига от копаене, и да сведат до минимум времето на открито през ветровитите и прашни дни.

Хората с по-висок риск от тежко заболяване могат да носят маски N95, за да намалят излагането си, ако трябва да са на открито.

Американското дружество по инфекциозни болести също препоръчва да се обмислят някои превантивни лечения за особено уязвими пациенти, като реципиенти на трансплантирани органи.

Какви са възможностите за лечение на треска от долината?

Повечето препоръчителни лечения за треска от долината разчитат на неодобрени употреби на лекарства „не по предназначение“, които Администрацията по храните и лекарствата е одобрила само за други гъбички, въпреки че през последните години федералните агенции се стремят да насърчат нови възможности за лекарите .

„Кокцидиоидомикозата представлява сериозна заплаха за общественото здраве в ендемичните региони, но все още не е разработена ваксина, липсват нови ефективни терапии и разработването на лекарства беше в застой доскоро“, съобщи FDA миналата година от неотдавнашна работна среща, свикана за обсъждане на треската от долината.

Националният институт по здравеопазване също предостави нови безвъзмездни средства, предназначени да насърчат повече учени да се съсредоточат върху треската от долината, и планира да насърчи разработването на ваксина за предотвратяване на гъбичките . Обещаващи потенциални ваксини са тествани върху животни.

„Тъй като инфекцията с Coccidioides при хората обикновено осигурява защитен имунитет срещу повторно заразяване, разработването на безопасна и ефективна ваксина обикновено се смята за осъществимо и се очаква да осигури траен имунитет, " работна група, свикана от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, пише в "стратегически план", публикуван миналата година.

Как изменението на климата е свързано с треската от Долината?

"Калифорнийската треска сухи условия, съчетани със скорошни обилни зимни дъждове, биха могли [да доведат] до увеличаване на случаите на треска от долината през следващите месеци“, предупреди щатският здравен отдел на Калифорния в съобщение за новините 1 август.

Департаментът цитира скорошни изследвания, свързващи нарастващо предаване на гъбичките до увеличаващи се цикли на суша в Югозапада - само една от няколкото нарастващи заплахи за здравето, свързани с изменението на климата. Други изследвания също свързват нарастването на гъбичните инфекции с излагането на дим от горски пожари.

Прогнозира се също, че по-високите температури и промените в режима на дъжд значително ще разширят картата на мястото, където гъбичките процъфтяват, извън областите, в които има случаи вече се увеличават.

„Районът, който смятахме за ендемичен, което означава, че гъбичките могат да живеят в почвата, продължава да се движи на север с промените на климата и става малко по-топъл,“ д-р Стюарт Коен, съпр. -директор на Центъра за треска от долината, каза пред CBS Сакраменто.

Досега вероятни случаи на локално придобити инфекции с треска от долината са докладвани в широка част на Запада, от Тексас до щата Вашингтон.

„Искаме хората да разберат и особено клиницистите да разберат, че тези карти не са издълбани в камък, нали? И така дори в рамките на картата има зони с по-голяма ендемичност и по-ниска ендемичност, но може да се случи и извън тези зони", каза Уилямс.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР