Повече от 50 държави, в които живее половината от населението

...
Повече от 50 държави, в които живее половината от населението
Коментари Харесай

Половината от населението на Земята отива на избори през 2024-та

Повече от 50 страни, в които живее половината от популацията на планетата, би трябвало да проведат национални избори през 2024 година, само че броят на жителите, упражняващи правото на глас, не е несъмнено добра вест. Изглежда, че годината ще сложи на тестване даже най-стабилните демокрации и ще укрепи позициите на водачи с властнически пристрастености, пише Associated Press.

От Русия, Тайван и Обединеното кралство до Индия, Ел Салвадор и Южна Африка, президентските и законодателни избори имат големи последствия за човешките права, стопанските системи, интернационалните връзки и вероятностите за мир в един неустойчив свят. В някои страни гласуването няма да бъде нито свободно, нито почтено. И в доста случаи ограничението на опозиционните претенденти, изтощените електорати и капацитетът за операция и дезинформация трансфораха ориста на демокрацията в главен въпрос на акцията.

Възможен реванш сред президента Джо Байдън и неговия предходник Доналд Тръмп се обрисува в изборния календар; успеха на Тръмп през ноември е може би най-големият световен въпрос. И въпреки всичко гласуванията с високи залози преди този момент също ще оказват помощ да се оценят " настроенията на неодобрение, неспокойствие, безпокойствие “ измежду далечните електорати, споделя Бронуен Мадокс, шеф на основания в Лондон мозъчен концерн Chatham House.

Избори с световно значение

Изборите за президент и 113-членен законодателен орган в Тайван се организират в събота под мощен напън от Китай, което прави резултата значим за огромна част от Азиатско-Тихоокеанския район, както и за Съединени американски щати.

Пекин възобнови опасността си да употребява военна мощ, с цел да анексира самоуправляващия се остров, който счита за своя територия, и разказа изборите като избор сред война и мир. Нито един от тримата водещи претенденти за президент не е изразил предпочитание да опита решимостта на Китай, като разгласи независимостта на Тайван.

Въпреки това любимецът Уилям Лай, който сега е вицепрезидент на Тайван, даде обещание да укрепи защитата на острова и негова победа може да ускори напрежението сред двете страни на пролива. Опозиционната националистическа партия, или Гоминдан, е по-податлива на Пекин, в сравнение с Демократическата национална партия на Лай.

23-милионното население на Тайван преобладаващо поддържа запазването на фактическата самостоятелност на острова посредством самоуправление. Вътрешните проблеми като жилищното настаняване и опазването на здравето затова евентуално ще играят решаваща роля в президентската конкуренция, написа " Фокус ".

Лидери се пробват да затегнат хватката си върху властта

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, най-дълго управлявалата жена водач в света, завоюва четвърти следващ мандат в понеделник на избори, които опозиционните партии бойкотираха и бяха предшествани от принуждение. Партията " Лига Авами “ на Хасина беше избрана отново при ниска изборна интензивност от 40%, а задушаването на несъгласието рискува да провокира политически разтърсвания.

Индия, страната с най-голямо население в света, би трябвало да организира общи избори доникъде на 2024 година, които евентуално ще донесат трети следващ мандат на министър-председателя Нарендра Моди от дясната индуска националистическа партия Бхаратия Джаната.

За своите поддръжници Моди е политически новобранец, който се почисти след десетилетия на корупция и трансформира Индия в нововъзникваща световна мощ. Критиците споделят, че нападенията против пресата и свободата на словото, както и нападенията против религиозни малцинства от страна на индуски националисти, са станали безочливи по време на неговото ръководство.

Друг водач, който се стреми да резервира властта, е президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, който завоюва необятна поддръжка, откогато употребява изключителни пълномощия за нападателно потушаване на безредиците сред уличните банди. Върховният съд, формиран от лица, назначени от неговата партия, разреши на Букеле да се кандидатира на 4 февруари макар конституционната възбрана президентите да служат два поредни мандата. Въпреки че задграничните държавни управления подлагат на критика прекъсването на някои цивилен права, не се чака Букеле да се изправи пред сериозна конкуренция.

Други значими моменти

Мексико е готово да избере първата си жена президент на 2 юни - или някогашният кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, протеже на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, или някогашен опозиционен сенатор Хочитл Галвез. Победителят ще ръководи страна с ужасяващо принуждение, обвързвано с опиатите, и все по-влиятелна войска. Гласоподавателите в Индонезия, най-голямата народна власт в Югоизточна Азия, избират правоприемник на президента Джоко Видодо на 14 февруари. Проучванията на публичното мнение демонстрират оспорвана конкуренция сред министъра на защитата Прабово Субианто, десен националист, и някогашния губернатор на Централна Ява Ганджар Праново, претендент на ръководещата партия.

Вицепрезидентът на Субианто е синът на напускащия водач Видодо, което провокира спекулации за династия в развой на основаване. Всеки победител обаче ще бележи продължение на опетнената от корупция политика, която господства в Индонезия от края на диктатурата на Сухарто през 1998 година

Парламентарните избори в Пакистан на 8 февруари също са оспорвани сред одобрени политици под погледа на мощната войска на страната. Бившият министър председател Имран Хан, известна опозиционна фигура, е хвърлен в пандиза и изборните чиновници му попречиха да се кандидатира.

Неговият противник, трикратният министър председател Наваз Шариф, водач на Пакистанската мюсюлманска лига, беше позволен до гласоподаване, откакто присъдите му за корупция бяха анулирани. Кандидатира се и Пакистанската национална партия, ръководена от някогашния външен министър Булавал Бхуто Зардари. Анализаторите споделят, че изборите евентуално ще доведат до несигурно държавно управление. Гласуването може да бъде отсрочено на фона на влошените връзки с следения от талибаните прилежащ Афганистан и смъртоносните офанзиви против пакистанските сили за сигурност.

Достигна ли пика си популизмът?

Популизмът се наложи в Европа, защото континентът претърпя икономическа неустойчивост и всеобща миграция. Изборите през юни за парламент на 27-членния Европейски съюз ще бъдат знак дали обичайните партии могат да се оправят с популистките противници, доста от които са скептични във връзка с военната поддръжка за Украйна. Миналогодишните национални избори дадоха смесени сигнали: Словакия избра проруския премиер-популист Роберт Фицо, само че гласоподавателите в Полша замениха консервативното държавно управление с коалиция, водена от центриста Доналд Туск.

Муджтаба Рахман от политическата консултантска компания Eurasia Group предвижда, че идните съревнования за Европейския парламент няма да доведат до популистко болшинство, само че " центърът ще загуби позиции спрямо последния избор “ през 2019 година В някогашната членка на Европейски Съюз Англия популизмът откри израз в референдума за Брекзит през 2016 година и турбулентния мандат на някогашния министър председател Борис Джонсън. Общите избори в Обединеното кралство тази година ще опълчват ръководещите консерватори против лявоцентристката Лейбъристка партия, която е твърдо напред в социологическите изследвания и се стреми да си върне властта след 14 години.

Предизвикателствата пред демокрацията в Африка

Изменението на климата, нарушените доставки на зърно от войната в Украйна и възходящото внимание от страна на Китай и Русия са измежду силите, прекрояващи Африка, най-бързо развиващият се континент в света. Осем западноафрикански страни минаха през военни преврати от 2020 година насам, в това число Нигер и Габон през 2023 година Сенегал се счита за бастион на стабилността в района. Сега, когато президентът Маки Сол се отдръпва, изборите в неговата страна на 25 февруари се преглеждат като знак за политическата резистентност на страната.

Поддръжниците на опозиционния водач Усман Сонко упрекват държавното управление, че се пробва да го спре да се кандидатира с поредност от правосъдни каузи, които провокираха смъртоносни митинги. Президентските избори биха могли да " отбележат връщане към нормите от предходни години или да алармират за трайна смяна към по-нестабилна политика “, споделя анализаторът на Eurasia Group Точи Ени-Калу.

В Южна Африка законодателните избори би трябвало да се проведат сред май и август. Страната има затруднена стопанска система, осакатяващи спирания на тока и равнище на безработица от близо 32% като политически декор. Преодоляването на разочарованието на гласоподавателите ще бъде предизвикателство за от дълго време преобладаващия Африкански народен конгрес. ANC държи президентството и болшинството в Народното събрание от края на расистката система на апартейд в страната през 1994 година, само че почитаната преди този момент организация завоюва по-малко от половината гласове на локалните избори през 2021 година

Ако поддръжката й падне под 50%, партията ще би трябвало да образува коалиция, с цел да подсигурява, че законодателите ще преизберат президента Сирил Рамафоса. Южен Судан, най-младата страна в света, възнамерява да организира своите дълго отлагани първи избори през декември. Гласуването би представлявало основен крайъгълен камък, само че може да бъде изпълнено с рискове и е уязвимо към неуспех при актуалните условия. Никълъс Хейсъм, който оглавява задачата на Организация на обединените нации в страната,  заяви на Съвета за сигурност предишния месец, че данните за регистрацията на гласоподавателите, проектът за сигурност и методът за разрешаване на разногласия са измежду изчезналите детайли, нужни за гарантиране на свободни избори, които ще се " смятат за надеждни и допустими от жителите на Южен Судан “.

Предрешени гласувания

Няма подозрение кой ще завоюва президентските избори в Русия през март. Президентът Владимир Путин среща единствено алегорична съпротива в кандидатурата си за пети мандат. Основните му противници са в пандиза, в заточение или мъртви, а политик, призоваващ за мир в Украйна, беше дисквалифициран. Подобна е и историята в Беларус, ръководена от президента Александър Лукашенко. На 25 февруари се чака страната да организира първите си парламентарни избори, откогато държавното управление на Лукашенко потуши митингите против оспорваното преизбиране на съдружника на Путин през 2020 година Хиляди съперници са в пандиза или са избягали от страната.

И въпреки всичко, макар всичките си проблеми, демократичният блян резервира необятна прелест, даже за властническите водачи, споделя Мадокс. " Фактът, че избират да проведат избори, демонстрира, че те виждат цената на претенциите за свободен избор “, означи тя.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР