Повече от 47 милиона души са диагностицирани с болестта на

...
Повече от 47 милиона души са диагностицирани с болестта на
Коментари Харесай

Броят на болните от Алцхаймер ще се утрои до средата на века

Повече от 47 милиона души са диагностицирани с заболяването на Алцхаймер в международен мащаб, като прогнозите са броят им да се утрои доникъде на века. Данните бяха изнесени на Международната научна конференция по проблемите на заболяването, която се организира край Варна. Форумът е първи по рода си в Европа и събира на едно място учени от 29 страни, които да обменят опит по отношение на генетичните, физиологичните и клиничните аспекти на заболяването на Алцхаймер.

Варна

Според единственото настоящо изследване у нас към 50 хиляди души са заболели от Алцхаймер. До скоро се смяташе, че от тази болест страдат единствено възрастни хора над 65 години.

През последните години обаче тя все по-често се демонстрира и при хора на междинна възраст. Проф. Д-р Лиана Апостолова от медицинския университет в Индиана се е насочила тъкмо към ранното диагностициране на Алцхаймер. Тя завоюва един от най-големите грандове над 45 млн. $ от Националния институт по опазване на здравето в Америка, с който ще стартира създаване на нова изследователска стратегия.

 Българка получи 7,6 млн. $ грант за ранно диагностициране на Алцхаймер Българка получи 7,6 млн. $ грант за ранно диагностициране на Алцхаймер
Професор доктор Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще управлява най-новите изследвания върху ранно диагностициране на заболяването на Алцхай...
Проф. Д-р Лиана Апостолова, Медицинския Университет в Индиана: Ако можем да създадем изследвания в младежите с тази болест, които нямат други болести, мисля, че ще научим доста за рисковите фактори на заболяването, за това по какъв начин се развива заболяването в тази възраст и за нови механизми, които не сме видели в друга възраст, за генетиката на болестта и най-много да намерим лекуване.
Професор Апостолова показа, че един от водещите фактори, които защищават от развиването на заболяването, е продължаващото обучение и непрекъснатото трениране на мозъка. Полезно е и прекъсването на цигарите, воденето на по-активен живот и здравословното хранене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР