Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да

...
Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да
Коментари Харесай

Над 4000 студенти останаха без общежития заради ремонти

Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да живеят назад в общежитията си поради стартирани, само че незавършени поправки по постройките. Причината е, че парите, отпуснати за ремонт, са незадоволителни и компаниите са прекратили строителните действия.

Призрачни здания и празни общежития. Над 4000 студенти напущат общежитията си, с обещанието да се върнат след една година. Голяма част от тях обаче към този момент приключват, а ремонтите даже не са почнали, споделя Българска национална телевизия.

Даниел Парушев, ръководител на НПСС: " През месец юли 2020г. Министерски съвет отпусна 98 милиона за ремонт на студентски общежития. Две години и половина по-късно от тези отпуснати средства има неусвоени такива и 10 блока остават незавършени. Причината за прекратяването на ремонтите е повишаването на строителните материали с 30-40% ".

Емилия Хинкова, студент в УАСГ: " Студенти няма още от месец юни и в блока няма никого сега, с изключение на домакинката. Колегите са настанени по останалите ни блокове, които имаме на УАСГ, както и някои са отишли в блокове на други университети или пък на квартири ".

Илиян Чабуклийски, студент в УНСС: " Не е обикновено 800 души, които би трябвало да живеят в нашите общежития да употребяват квартира, която е може би 10 пъти по-скъпа от студентско общежитие, което е обикновено, ремонтирано и хубаво в наши дни ".

Антонио Дачевски, студент в НМА " Проф. Панчо Владигеров ": " Има квартири, които са по една стаичка и са по 500 лева, има квартири, които са по половин стая и отново заплащат 500 лева "

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и гл. секретар на Съвета на ректорите в България: " Повечето ректори пробваха с писма до МОН и до Министерството на финансите да изискат спомагателни средства, само че заради липса на бюджет, неуточнени взаимоотношения, неработеща методика за индексиране на разноските, получиха отвод, както и ние получихме отвод ".

Днес студентите ще входират писмо до служебния министър председател Гълъб Донев за разпределяне на спомагателни 10 милиона за довеждане докрай на ремонтите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР