Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да

...
Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да
Коментари Харесай

Над 4000 студенти не могат да се върнат в общежитията си заради недовършени ремонти

Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да живеят назад в общежитията си поради стартирани, само че незавършени поправки по постройките, оповестява Българска национална телевизия.

Причината е, че парите, отпуснати за ремонт, са незадоволителни и компаниите са прекратили строителните действия.

„ През месец юли 2020г. Министерски съвет отпусна 98 милиона за ремонт на студентски общежития. Две години и половина по-късно от тези отпуснати средства има неусвоени такива и 10 блока остават незавършени. Причината за прекратяването на ремонтите е повишаването на строителните материали с 30-40% ”, сподели Даниел Парушев, ръководител на НПСС.

„ Студенти няма още от месец юни и в блока няма никого сега, с изключение на домакинката. Колегите са настанени по останалите ни блокове, които имаме на УАСГ, както и някои са отишли в блокове на други университети или пък на квартири ”, споделя Емилия Хинкова, студент в УАСГ.

„ Не е обикновено 800 души, които би трябвало да живеят в нашите общежития да употребяват квартира, която е може би 10 пъти по-скъпа от студентско общежитие, което е обикновено, ремонтирано и хубаво в наши дни ”, споделя пък Илиян Чабуклийски, студент в УНСС. 

„ Повечето ректори пробваха с писма до МОН и до Министерството на финансите да изискат спомагателни средства, само че заради липса на бюджет, неуточнени взаимоотношения, неработеща методика за индексиране на разноските, получиха отвод, както и ние получихме отвод ”, пък е мнението на проф.  Димитър Димитров, ректор на УНСС и основен секретар на Съвета на ректорите в България.  

Днес студентите ще входират писмо до служебния министър председател Гълъб Донев за разпределяне на спомагателни 10 милиона за довеждане докрай на ремонтите.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР