Повече от 400 души са задържани по време на демонстрации

...
Повече от 400 души са задържани по време на демонстрации
Коментари Харесай

Над 400 души задържани в Русия на прояви в памет на Алексей Навални

Повече от 400 души са арестувани по време на демонстрации в 32 съветски града след гибелта на Алексей Навални, най-известния критик на президента Владимир Путин, заяви правозащитната организация " ОВД-Инфо ", представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Това е най-голямата вълна от митинги, провокирани от политически събития в Русия, от септември 2022 година насам, когато повече от 1300 души бяха задържани по време на демонстрации против " частичната готовност " на резервисти за войната в Украйна.

Навални, 47-годишен някогашен юрист, умря в петък след разходка в арктическата наказателна колония " Полярен вълк ", където излежаваше 30-годишна присъда, заяви затворническата администрация в Русия. 

" ОВД-Инфо ", която осведоми за свободата на обществените прояви в Русия, сподели, че най-вече са задържаните в Санкт Петербург и Москва, където поддръжката за Навални обичайно е мощна. Към 20 часа локално време през вчерашния ден повече от 200 души бяха арестувани в Петербург.

Руските държавни осведомителни организации, които са под цялостен надзор на Кремъл, не оповестяват за демонстрациите. Няма репортажи за стотиците хора из Русия, които са траяли да се опълчват на управляващите и да поставят цветя пред спонтанни монументи на Навални. 

Смъртта на Навални лишава опозицията в Русия от нейния най-известен водач в миг, в който Путин се готви за президентските избори през март, на които се чака да си подсигури оставането си на власт до най-малко 2030 година, отбелязва Ройтерс.

Кадри, снимани през вчерашния ден от организацията в Санкт Петербург, демонстрират по какъв начин десетки хора се събират пред монумент на жертвите на репресиите. Протестиращи поставиха цветя и свещи, някои пееха химни, а други се прегръщаха със сълзи в очите. 

" Много ми е жалост за него и за страната ни ", сподели 83-годишна жена, която не пожела да каже името си. 

Репортер на Ройтерс съобщи, че малко по-късно на мястото са били задържани към 30 души. 
Хората не престават да поставят цветя
" ОВД-Инфо " заяви за арести и в по-малки градове в Русия, измежду които и граничният Белгород, където седем души бяха убити в четвъртък при украински удари. 

Онлайн изданието СОТА съобщи, че в Луганск, украинска територия, която сега е под съветски надзор, поданици са положили цветя в памет на Навални пред монумент на жертвите на руския водач Сталин. В различен град цветя бяха положени пред монумент е чест на героите от Руската гражданска война при започване на 20. век. 

" Въпреки опитите на управляващите да махнат цветята хората не престават да поставят още ", заяви СОТА. 

Кадри на Ройтерс от Москва демонстрират чиновници на правоприлагащите органи, които бутат хората на земята в снега, покрай място, където има оставени цветя и писма, с които да изразят поддръжката си за мъртвия опозиционен водач.

" В полицейските сектори може да има повече арестувани, в сравнение с написа в оповестените описи, съобщи " ОВД-Инфо ". - Ние оповестяваме единствено имената на хората, за които имаме сигурна информация и чиито имена можем да публикуваме ". 

Ройтерс не може да удостовери броя на арестуваните руснаци, а полицията отхвърли да разяснява въпроса. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР