Повече от 40 души загинаха в Алжир, Италия и Гърция,

...
Повече от 40 души загинаха в Алжир, Италия и Гърция,
Коментари Харесай

Пожарите в Средиземноморието убиха над 40 души, български пожарникари заминават за Корфу

Повече от 40 души починаха в Алжир, Италия и Гърция, до момента в който средиземноморските горски пожари заплашват села и ваканционни курорти, а хиляди бяха евакуирани, съобщи Би Би Си.

Гърция се готви за още евакуационни полети от Родос, пожари бушуват и на островите Корфу и Евбея.

Настоящата дълга гореща вълна не демонстрира признаци на намаляване - над 44C в елементи от Гърция.

Пожарите в Сицилия и Пулия принудиха хиляди хора да бягат.

Силните ветрове и сухата растителност затрудняват пожарникарите в доста региони.

Най-голям до момента е броят на жертвите, където измежду 34-мата починали има 10 бойци. Беджая е най-тежко засегнатият регион в страната, откъдето са и 23 от смъртните случаи, оповестяват локалните медии.

 Учени потвърдиха: смъртоносните горещи талази по света са в резултат на климатичната рецесия Учени потвърдиха: смъртоносните горещи талази по света са в резултат на климатичната рецесия

Алжирските управляващи оповестиха, че 80% от пожарите са били потушени от неделя, само че всеобщите старания за гасене не престават, включвайки към 8 хиляди чиновници, стотици пожарни камиони и няколко самолета.

Пожари бушуват и в прилежащ Тунис, където 300 души трябваше да бъдат евакуирани от крайбрежното село Мелула.

В Гърция Министерството на гражданската отбрана предизвести за " изключителна заплаха " от пожари в шест от 13-те области на страната в сряда.

на остров Евбея, северно от Атина, когато техният аероплан за битка с пожарите се разруши. На друго място на острова в отдалечена селска колиба е намерено овъглено тяло на мъж.

На остров Родос от домове и курорти на юг през последните дни. Служител на летището сподели пред организация " Франс прес ", че повече от 5 хиляди са се върнали в родните си страни с над 40 незабавни полета сред неделя и вторник.

Туроператорите Jet2 и Tui анулираха заминаванията за Родос за идващите дни.

Хиляди хора също бяха евакуирани на Евбея и Корфу, до момента в който Крит - друга огромна ваканционна дестинация - е в нараснала подготвеност.
Италия беше наранена от контрастиращи рискови метеорологични феномени - със смъртоносни стихии на север и горски пожари в Сицилия, както и в още няколко южни района.
Двойка на към 70 години бяха открити мъртви в опожарена ваканционна къща покрай Палермо, откакто огънят се приближи до границата на летището на града. Край града е умряла и 88-годишна жена.

Части от град Катания останаха без вода и електричество, откакто кабелите изгоряха при температури, които доближиха 47.6 градуса в понеделник.

В Калабрия, на изток от Сицилия, мъж на 98 години беше заловен в капан измежду пламъци в дома си, а щерка му и шурей му получиха изгаряния, до момента в който се опитваха да го спасят.

Горски пожар в региона на Фоджа, на адриатическото крайбрежие на Италия, наложи евакуацията на 2 хиляди души от хотели и къмпинги.

Междувременно бурите на север взеха две жертви във вторник, починали поради падащи дървета.

" В Италия претърпяваме един от най-сложните дни през последните десетилетия - дъждовни стихии, торнадо и гигантска градушка на север, и изгаряща горещина и опустошителни пожари в центъра и на юг ", сподели министърът на гражданската отбрана Нело Мусумечи.

Пожари избухнаха и на френския средиземноморски остров Корсика в ранните часове на сряда. Бури със скорост до 130 км/ч (80 мили/ч) разпалиха пламъците и за няколко часа три села бяха застрашени.

Български пожарникари отиват в Корфу

Екип от 50 български пожарникари с 15 коли са изпратени към гръцкия остров Корфу, с цел да се включат в потушаването на пожарите там, заяви за Българска телеграфна агенция Валентин Кръстев от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Двадесет български пожарникари с четири автомобила са останали в Солун, посочи той.

Българските пожарникари са потеглили рано тази заран от Солун към Корфу и са се качили на транспортен съд от пристанището Игуменица, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Властите на острова не спят към този момент от 3-4 нощи, защото на територията му непрекъснато се възпламеняват нови пожари, съобщи заместник-кметът на Северна Керкира Никос Бузакитис, представен от ЕРТ. До момента съществени материални вреди са нанесени единствено отвън домовете, най-вече в дворове, като се изключи една къща, която наподобява е потърпевша съществено.

Гърция се бори и с други огромни пожари на остров Родос и в Северен Пелопонес.

Подозрения за палеж

Агенция " Ройтерс " отбелязва, че горските пожари, вилнеещи в Гърция повече от седмица, са отслабнали в сряда, макар че пожарникарите към момента се борят на няколко фронта, с цел да овладеят огъня.

На остров Корфу, където горски пожар се разгоря още веднъж през нощта, без да заплаши домове, локален властник сподели, че подозира палеж.

" Внезапно избухна пожар от нищото... не сме спали към този момент три-четири дни, с цел да внимаваме за сходни произшествия ", сподели Никос Музакитис, заместник-кмет в северната част на Корфу, пред държавната телевизия ERT.

Междувременно държавното управление разгласи, че, един от най-посещаваните туристически обекти в света, ще бъде затворен в 11:00 ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР