Повече от 40 души са в неизвестност, след като лодка

...
Повече от 40 души са в неизвестност, след като лодка
Коментари Харесай

40 мигранти в неизвестност след инцидент край Италия

Повече от 40 души са в неопределеност, откакто лодка с мигранти се прекатурна край италианския остров Лампедуза. Това оповестява Агенция Франс Прес, като цитира изказване на Организацията на обединените народи (ООН).

Корабокрушение е станало в четвъртък и минимум едно новородено бебе е измежду изчезналите, сподели представителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) в Италия Киара Кардолети.

Плавателният съд е тръгнал от Сфакс в Тунис и е превозвал 46 мигранти от Камерун, Буркина Фасо и Кот д`Ивоар, сподели в петък Флавио Ди Джакомо, представител на организацията на Организация на обединените нации за миграцията Международна организация по миграция (МОМ). Лодката се е преобърнала при мощен вятър и високи талази, сподели той.

" Някои оживели бяха отведени в Лампедуза, а други бяха върнати назад в Тунис, сподели той. Сред изчезналите са седем дами и едно малолетно лице. Всички оживели са пълнолетни мъже. Забелязахме повече идващи мигранти от Субсахарска Африка, в сравнение с тунизийци " по тунизийския маршрут от ноември, сподели той.
 Загинали и изчезнали при поглъщане на лодка в Италия
Загинали и изчезнали при поглъщане на лодка в Италия

Буря е довела до случая

Той изясни, че това се дължи на хора от Субсахарска Африка, които бягат от дискриминация в Тунис.

" Недопустимо е да продължаваме да броим мъртвите пред портите на Европа ", написа Кардолети в Туитър, имайки поради смъртоносните корабокрушения на лодки с мигранти, които към този момент се случиха в Италия, Гърция и Испания. Координиран и споделен механизъм за избавяне в морето сред страните в този момент също е въпрос на съвест. "

Ди Джакомо акцентира и крехкостта на зле заварените лодки, които потъват при първата щета.

" Следователно не сме осведомени с избрани корабокрушения ", сподели той, като прикани " патрули на европейски кораби да следят тунизийския маршрут, както и либийския маршрут, в противоположен случай ще станем очевидци на злополучие това лято ".

Припомняме че южният италиански остров Лампедуза е една от главните входни точки за мигранти, пресичащи Средиземно море.

Миналата година повече от 46 000 души са пристигнали там от общо 105 000 в Италия , съгласно ВКБООН.

Броят на корабокрушенията на кораби с мигранти се е нараснал през последните месеци, до момента в който броят на мигрантите, влизащи в Европейския съюз (ЕС) през централното Средиземно море, се е " повече от удвоил " през 2023 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година, съгласно Европейската гранична организация Frontex в средата на юни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР