Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта

...
Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта
Коментари Харесай

Западният свят поиска независимо международно разследване на смъртта Навални

Повече от 40 страни желаеха без значение интернационално следствие на гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални и обявиха, че президентът Владимир Путин носи цялата отговорност, съобщи Агенция Франс Прес.

Сред страните, които показаха възмущението си от гибелта на Навални в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, бяха членовете на Европейския съюз, Съединените щати, Англия, Украйна, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Норвегия.

47-годишният Навални, който умря в арктическа затворническа колония, беше заровен в Москва на 1 март, заобиколен от тълпи предизвикателни опечалени, които скандираха името му.

„ Възмутени сме от гибелта на съветския опозиционен политик Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и съветските управляващи “, съобщи посланикът на Европейски Съюз Лоте Кнудсен пред органа по правата на индивида на Организация на обединените нации от името на 43 страни.

„ Русия би трябвало да разреши провеждането на без значение и транспарантно интернационално следствие на събитията на неочакваната му гибел. Неочакваната и шокираща гибел на Навални е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии в Русия “, добави Кнудсен.

Страните обявиха, че са надълбоко обезпокоени от " систематичното угнетяване на гражданското общество " и репресиите против политическата съпротива в Русия и в чужбина.

Те приканиха Русия неотложно и абсолютно да освободи всички политически пандизчии, правозащитници, публицисти и антивоенни деятели, арестувани за спокойно практикуване на човешките си права и за опълчване на съветската война в Украйна.

" Призоваваме Руската федерация да постави завършек на този климат на безотговорност и да сътвори безвредна среда за политическата съпротива и сериозните гласове ", се споделя в изказването.

Те също по този начин приканиха Русия да " анулира репресивното си законодателство и да приключи политическата корист със правосъдната система ".

" Политическото управление и управляващите на Русия би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Смелостта, саможертвата и непоколебимата отдаденост на Навални на идеята на справедливостта, свободата и демокрацията в никакъв случай няма да бъдат забравени ", съобщи Кнудсен.

Смъртта на най-върлия съперник на Путин беше оповестена на 16 февруари, до момента в който водачът на Кремъл организираше акция за обезпечаване на нов шестгодишен мандат на изборите в средата на март, на които няма да срещне действителна конкуренция.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР