Повече от 3000 пожарникари продължават битката с горските пожари в

...
Повече от 3000 пожарникари продължават битката с горските пожари в
Коментари Харесай

Лисабон поиска помощ от Европа заради пожарите

Повече от 3000 пожарникари не престават борбата с горските пожари в Португалия, откакто страната изиска помощ от Европейски Съюз, с цел да потуши пламъците, които заплашват да обзет нови територии през идните горещи дни, съобщи Reuters.

Изключително сухото и горещо време провокира по-рано през лятото най-тежката огнена буря до момента, в която починаха 64 души, а пожарите продължиха да горят през последните седмици с настъпването на новата по-гореща вълна.

Министърът на вътрешните работи Констанса Урбану де Соуза сподели, че страната е изпратила искане за помощ от Европейски Съюз късно нощес поради опасенията, че високите температури и мощният вятър през идващите дни могат да усилят броя на пожарите.



Искането е за противопожарни самолети и огнеборци и е част от европейския механизъм за съдействие в битката против пожарите.

Службите за незабавна помощ оповестиха за 268 избухнали пожара в събота - най-високият брой за един ден тази година, като 6500 пожарникари ги потушават. Има опасения, че доста от пожарите могат да се разгорят още веднъж по-късно през днешния ден поради мощния вятър и високите температури.

В централния окръг Куимбра е оповестено локално изключително състояние поради огъня, както направиха и четири по-малки общини в региона.





Над 140 000 хектара гори са изгорели това лято в Португалия, което е над три пъти повече от междинната стойност за последните 10 години, сочат данните на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР