Повече от 300 калиници обагриха Асеновград в бяло на Еньовден.

...
Повече от 300 калиници обагриха Асеновград в бяло на Еньовден.
Коментари Харесай

Слънчови невести огряха Асеновград на Еньовден

Повече от 300 калиници обагриха Асеновград в бяло на Еньовден. " Слънчовите невести " шестваха из града, облечени като булки, както повелява традицията. Най-малката калиница бе 9-месечната Елена, която се усмихваше срамежливо. В ритуала, присъщ само за Асеновград, се включиха деца от доста градове на страната. Празникът стартира още в събота вечерта, когато дребните девойки оставиха своите нишани (гривни, гердани, диадеми и други) да пренощуват в мълчана вода.
На идващия ден, по ранни зори те се върнаха в Етнографската къща, с цел да си ги вземат назад и да получат наричанията си. Според легендата, по този метод на Еньовден всяка „ Слънчова булка “ научава с каква специалност ще е младежът, за който ще се омъжи. Малко по-късно, след тържествената литургия в храм „ Свети Николай Чудотворец “, децата и техните родители, близки и другари потеглиха на дълго литийно шествие, което приключи в Градския парк.
Там се състоя празнична стратегия и публично връчване на грамоти на всяка една от калиниците. Междувременно близо 50 души с увреждания от град Куклен, тръгнали на екскурзия към Бачковския манастир, се отбиха от маршрута си особено, с цел да се насладят на дребните красиви булки и да си създадат фотоси с тях.
Вижте фотоси от празника в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР