Повече от 30 хиляди старозагорци и гости на града се

...
Повече от 30 хиляди старозагорци и гости на града се
Коментари Харесай

Уникален спектакъл от звук и светлина събра 30 хил. души в Стара Загора

Повече от 30 хиляди старозагорци и посетители на града се събраха към паметника " Самарското знаме ", с цел да отбележат 140 години от подвига на бранителите на Стара Загора.

Събитието бе маркирано с неповторим театър от тон и светлина, който се трансформира в самобитен нов вид градски обред в памет на починалите и дадените свидни жертви по пътя към национално избавление.

На историческия рид Чадър могила, където са се водили действителните бойни дейности преди 140 години, спектакълът интегрира главните съставни елементи на посланието, което се съдържа в него – всеотдайност, традиция и религия. Подобно комбиниране от музика, глас, светлинни резултати и наличие, по мащаби и механически параметри се прави у нас за първи път. Организатори на спектакъла са Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant.


Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе молитва, а артистът Ивелин Керанов рецитира някои от най-запомнящите се български поетически произведения, отдадени на подвига на бранителите на Стара Загора. Участие взеха и представителната рота на Втора механизирана бригада, знаменна група и военният духов оркестър.

Емоцията доближи своя връх с началото на светлинния театър, който озари мемориала с десетки лъчове. Музика, светлина, глас и фрагменти на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху самите бранители от мемориала, се събраха в едно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР