Повече от 30 деца се събраха със семействата си в

...
Повече от 30 деца се събраха със семействата си в
Коментари Харесай

Украйна си върна 31 деца от Русия

Повече от 30 деца се събраха със фамилиите си в Украйна тази седмица след дълга интервенция за връщането им от Русия, където бяха отведени от окупираните региони по време на войната, заяви филантропична група в събота,цитирани от Ройтерс.

Киев пресмята, че близо 19 500 деца са били отведени в Русия след нахлуването на Москва през февруари предходната година , което Украйна дефинира като нелегално депортиране.

Москва, която управлява елементи от източната и южната част на Украйна, отхвърля да е отвличала деца и твърди, че те са били превозени за личната им сигурност.

" Сега петата избавителна задача е към своя край. Тя беше специфична във връзка с броя на децата, които успяхме да върнем, а също и заради своята трудност ", сподели Микола Кулеба, създател на филантропичната организация " Спасете Украйна ".

Групата оказа помощ на украинските родственици на деца, които бяха отведени в Русия, с логистиката, превоза и планирането, нужни за поемането на дългото пътешестване, с цел да вземат децата си и да ги върнат назад.

Една баба, която трябваше да се събере с двама от внуците си, умря ненадейно по време на пътуването и децата трябваше да останат в Русия, сподели Кулеба, някогашен комисар по правата на детето на Украйна, на брифинг за медиите в Киев.

Кулеба сподели, че всички деца, върнати в Украйна от " Спасете Украйна ", са споделили, че никой в Русия не се пробва да откри родителите им в Украйна.

" Имаше деца, които са сменили местонахождението си пет пъти за пет месеца, някои деца споделят, че живеят с плъхове и хлебарки ", сподели той. Децата са били отведени на " летни лагери " от окупираните елементи на украинските Харковска и Херсонска области, сподели Кулеба.

Руското външно министерство не отговори незабавно на искане за коментар.

На брифинга за медиите в Киев участваха три деца - две момчета и едно момиче. " Спасее Украйна " сподели, че са били върнати в Украйна при предходна избавителна задача предишния месец, при която са върнати общо 18 деца.

Трите деца споделиха, че са били разграничени от родителите си, които са били притиснати от съветските управляващи да изпратят децата си в съветски летни лагери за, както са считали, за две седмици , от окупираните елементи на Харковска и Херсонска област.

Децата на брифинга споделиха, че са били принудени да останат в летните лагери от четири до шест месеца и са били местени от едно място на друго по време на престоя си.

" Третираха ни като животни. Бяхме затворени в обособена постройка ", сподели Виталий, дете Херсонска област, чиято възраст не е ясна. Той добави, че им е било казано, че родителите им към този момент не ги желаят.

Международният углавен съд издаде предишния месец, обвинявайки ги в похищение на деца от Украйна.

МНС уточни, че разполага с информация, че от сиропиталища и обществени домове в украински райони , за които Русия има териториални искания. Според съда в Хага част от тези деца са били

Москва не крие стратегия, по която е довела хиляди украински деца в Русия от окупирани региони, а я показва като филантропична акция за отбрана на сираци и деца, изоставени в зоната на спора.

Русия отхвърли обвиняванията на МНС, заявявайки, че не признава юрисдикцията му и назова заповедта против Путин и Лвова-Белова невалидна.

Лвова-Белова, че нейната комисия е работила от филантропични съображения, с цел да отбрани ползите на децата в регион, където се водят военни дейности, и не е преместила никого срещу волята им или тази на техните родители или законни настойници, от които постоянно е било желано единодушие, в случай че не са в неопределеност.

Катерина Рашевска, юрист от украинска неправителствена организация, наречена Регионален център за правата на индивида, сподели на брифинга, че събират доказателства, с цел да изградят случай, че съветски чиновници съзнателно са попречили на връщането на украински деца назад в страната им.

" Във всяка история има цялостен набор от интернационалните нарушавания и това не може да остане ненаказано ", сподели тя.
 Тийнейджър, изведен от Украйна е бил спрян на беларуската граница при опит да се върне назад
Тийнейджър, изведен от Украйна е бил спрян на беларуската граница при опит да се върне назад

Опит да се хвърли светлина върху извеждането на деца от Украйна в Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР